Американските власти повдигнаха обвинения срещу бившия професионален боксьор в тежка категория Горан Гогич за трафик на наркотици за над 1 млрд. долара през щатски пристанища.

43-годишният Гогич е арестуван в неделя, докато се опитва да излети с полет от Маями.

Гогич използвал транспортни котейнери, за да транспортира над 20 тона кокаин през САЩ основно за Европа.

Наркотиците, които идвали от Колумбия, били транспортирани с търговски товарни кораби. Гогич и неговите съучастници работели с членове на екипажите, които се съгласявали през нощта да товарят наркотиците от моторни лодки на по-големи кораби в различни точки по маршрута им и на определени пристанища.

"Предполага се, че Гогич е сериозен наркотрафикант, който - заедно със своите сътрудници, е отговорен за трафика на наркотици на големи разстояния, както и за продажбата на кокаин на едро в Европа.

Арестът му изпраща послание за наркотрафикантите по света, че не могат безнаказано да похищават морската търговия," заяви в специално обръщение ръководилият на операцията специален агент Иван Арвело. 

По-голяма част от наркотиците бяха иззети през 2019 г. на пристанището на Филаделфия в щата Пенсилвания на борда на два големи кораба - MSC Desiree и MSC Gayane. Останалата част от на наркотиците са били открити на борда на MSC Carlotta на пристанището в Ню Йорк.

Според властите, иззетият кокаин на борда на MSC Gayane е "една от най-големите пратки кокаин, конфискувани в историята на САЩ."

Гогич, който е гражданин на Черна гора, се оттегля от професионалния бокс през 2012 г. след 11-годишна кариера, в която записва 21 победи и 4 загуби.

Бившият боксьор може да получи присъда от 10 години до доживотен затвор.