Ryanair е транспортирала рекорден брой пътници пред лятото и обяви, че по-ниските цени на билетите й ще привлекат още повече клиенти на фона на очертаващата се рецесия в Европа.

Нискотарифният превозвач отчете рекордно висока печалба в размер на 1.37 млрд. евро за периода април-септември. Предишният й рекорд беше 1.15 млрд. евро, постигнат през 2019 г.

Авиокомпанията е превозила 95.1 милиона пасажери в шестмесечния период, в сравнение с 39.1 милиона година по-рано. Това е с 11% повече, в сравнение със същия период на 2019 г., преди да настъпи пандемията от коронавирус.

Ryanair очаква да превози 168 милиона пътници за 12-те месеца до март 2023 г., което би било с 1.5 милиона повече от предишната прогноза и с 13% повече, в сравнение с годината преди пандемията. Акциите на компанията поскъпаха с 3.7% на борсата в Дъблин.

Ryanair излезе от пандемията от коронавирус по-силна отвсякога, въпреки че някои от конкурентите й фалираха или имаха нужда от спасителни средства. Авиопревозвачът също така избегна проблемите с недостиг на персонал, с които се сблъскаха много от конкурентите й през лятото, в това число и нискотарифната EasyJet.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О‘Лиъри заяви, че ограниченията в броя на самолетите и местата за пътници, предприети от конкурентни компании, са създали “огромни възможности за растеж” за ирландския превозвач, който отчита скок на пазарния дял на големите европейски пазари.

“Милиони пътници преминават към услугите на Ryanair и подозираме, че това ще продължи,” заяви О'Лиъри във видео, качено на сайта на компанията.

Норвегия - страната на фиордите, сьомгата и елените

Той също така заяви, че опасенията относно ефекта от рецесията и инфлацията върху дейността на Ryanair са “преувеличени.”

Големите печалби означават, че компанията ще премахне наложените по време на пандемията ограничения в заплащането на над 90% от пилотите и кабинния екипаж. Това ще се случи от следващия месец, което е по-рано от планираното.