Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че е конфискувало откраднати биткойни на стойност около 3.36 млрд. долара по време на необявена преди това акция през 2021 г. в жилището на Джеймс Жонг.

Жонг се е признал за виновен в петък по обвинения в измама, за което може да бъде осъден на до 20 години затвор.

Щатските власти са иззели около 50 676 биткойна, които тогава са се оценявали на над 3.36 млрд. долара, по време на обиск на къщата му в Гейнсвил, Джорджия, на 9 ноември 2021 г.

Това е втората най-голяма сума под формата на криптовалути иззета от Министерството на правосъдието след конфискуваните криптовалути за 3.6 млрд. долара, свързани с хакерската атака през 2016 г. срещу криптоборсата Bitfinex.

Според щатските власти, Жонг е откраднал биткойни от онлайн пазара за наркотици и други незаконни продукти Silk Road, който беше създаден през 2011 г. и закрит от ФБР през 2013 г. Основателят на Silk Road Рос Улбрихт в момента излежава доживотна присъда.

“В продължение на близо 10 години местонахождението на това огромно количество липсващи биткойни се превърна в една мистерия на стойност над 3.3 млрд. долара,” заяви щатският прокурор Деймиън Уилямс.

Според съда в Ню Йорк, Жонг се възползвал от слабости в незаконния онлайн пазар, за да осъществи хакерската атака.

През септември 2012 г. Жонг създал девет фалшиви профила в Silk Road, захранвайки всеки от тях с между 200 и 2 000 биткойна. След това задействал над 140 трансакции в бърза последователност, което пък активирало системата за обработка на тегленето на средства на пазара, която насочила близо 50 000 биткойна към неговите профили. Жонг след това прехвърлил биткойните в най-различни дигитални портфейли под негов контрол. 

Посредством анализа на блокчейн системите и традиционна полицейска работа, власти и експерти в блокчейн технологиите са успели да възстановят над 50 000 биткойна от Жонг. 

Жонг е бил президент и главен изпълнителен директор на компанията JZ Capital LLC, която той създава в Джорджия през 2014 г. Според профила му в LinkedIn, той се занимава с “инвестиции и рисков капитал.”

В профилите му в социалните медии Жонг може да бъде видян на снимки на яхти, пред самолети и на популярни спортни събития.