На вторичния пазар на хардуерните компоненти за "копаене" на биткойни в момента се наблюдават сериозни разпродажби. Най-ефективните конфигурации се продават със 77% по-евтино спрямо миналата година, съобщава The Wall Street Journal.

Машините, използвани за обработката на транзакциите в блокчейн мрежата, в момента струват около 24 долара на 100 терахаша (мярка за изчислителна мощност), по данни на Luxor Technology Corp. Миналата година същите машини са стрували около 106 долара на 100 терахаша. 

Компаниите за "добив" на криптовалути, като Core Scientific, се разшириха бързо по време на възхода на пазара на криптовалутите, като инвестираха стотици милиони долари в закупуване на хардуер и изграждане на складове за съхранението му.

Тези операции бяха печеливши, когато биткойнът и и останалите криптовалути процъфтяваха и цената им растеше с всеки изминал ден.

След като Федералният резерв започна да повишава лихвените проценти, атрактивността на рисковите активи намаля, а технологичните акции и криптовалутите рязко поевтиняха.

В момента цената на биткойна е с около 70% по-ниска спрямо година по-рано, а разходите на крипто "миньорите", особено плащанията по дълговете, значително надвишават приходите им. 

За някои от тях единственият ход за набиране на парични средства е продажбата на хардуера.

Core Scientific, която е сред водещите компании за добив на криптовалути, обяви, че няма да извършва плащания по няколко от своите кредити, тъй като очаква да изчерпи паричните си резерви до края на годината и проучва алтернативни възможности.

Акциите ѝ се сринаха на фона на опасенията от фалит. В петък книжата на компанията се търгуваха на ниво от едва 16 цента за брой, което е спад от почти 99% от началото на годината.

И други "минни" компании от криптоиндустрията също отбелязаха рязък спад в стойността на акциите си - TeraWulf е намалила пазарната си оценка с 93% до момента, Stronghold Digital Mining е надолу с 94%, Riot Blockchain бележи спад от 74%, Hut 8 Mining е надолу със 70%, а Marathon Digital Holdings отчита спад на акциите си от 67%.

Понякога тези компании са принудени да продават хардуер, с който току-що са се сдобили. Миналата седмица Argo Blockchain PLC заяви, че ще продаде 3800 чисто нови машини, които дори не са извадени от кутиите си, за да набере капитал.

"Продавачи, като Argo, доминират пазара в момента", казва главният оперативен директор на Luxor Technology Итън Вера. Неговата компания управлява търговско бюро, което посредничи при продажбата на крипто оборудване.

По думите му, в западното полукълбо в момента има само около 30-40 големи купувачи, а почти всички останали играчи на пазара продават. 

За специализираните компютри, използвани за обработка и записване на биткойн транзакции, винаги е имало вторичен пазар. А в настоящта трудна ситуация купувачите се възползват от изгодните цени. 

Grayscale Investments, например, е известна най-вече със своя Grayscale Bitcoin Trus - фонд, който стартира през 2013 г. и управлява крипто активи на стойност 13 милиарда долара. Фирмата създаде фонд за закупуване и експлоатация на платформи за добив.

В момента фондът търси инвеститори, като минималната инвестиция е в размер на 25 000 долара. Купувачите на дялове от фонда ще получават постоянен дял от печалбата от добива на криптовалутите, който ще се извършва със закупеното оборудване.

„Индустрията, като цяло, е под натиск, но инвеститорите гледат на нея и като на възможност“, казва главният изпълнителен директор на Grayscale Майкъл Соненшейн.

Bitdeer Technologies е една от най-големите компании за минно оборудване, която създаде фонд от 250 милиона долара за закупуване и експлоатация на оборудване за "копаене" на криптовалути. Тези операции все още могат да бъдат печеливши за компаниите, които нямат големи дългови тежести, и тъй като някои "миньори" затварят, други запълват празнотата.

Мярката за общата изчислителна мощност на биткойн мрежата, наречена хашрейт, наскоро достигна рекордни стойности, по данни на Blockchain.com, което е знак, че все повече машини се пускат онлайн.

"По-новите машини са по-ефективни и по-печеливши, като, в крайна сметка, допринасят за повишаването на хешрейта", коментира пред The Wall Street Journal Анди Лонг, главен изпълнителен директор на минната компания White Rock.