Джени Джъст, съосновател на Peak6 Investments, натрупва състояние от високорисковата търговия с опции и го прави в една индустрия, в която доминират мъжете. Там почти нищо не се е променило и до днес.

Джъст казва, че когато работела на пода на Борсата за търговия с опции в Чикаго (CBOT) в началото на 90-те години, била една от едва няколкото жени. “Сега не е много по-различно,” казва тя наскоро пред CNBC.

В сферата на финансите и финтек индустрията все още има прекалено малко жени, казва тя, като смята, че няма причина жените да не бъдат равни с мъжете в работата, свързана с разпределяне на пари. 

Покоряването на пода на CBOE обаче не е нещото, към което поглежда Джъст сега, когато мисли как да подготвя момичета за трудовия свят, в който вероятността да успеят все още не е на тяхна страна.

Вместо това тя се е насочила към покера, като попада случайно на популярната игра на карти като форма на обучение.

Дъщерята на Джъст губела тенис мач през 2019 г., по време на който става ясно, че тя няма стратегия на корта, не се учи как да базира представянето си на анализ на хода на мача и какво най-вероятно предстои да се случи. Това довело до експеримент с покер с дъщерята на Джъст, нейни приятелки и техните майки.

“От урок едно до урок четири небето се отвори. Беше магическо”, казва тя.

Докато гледала как момичетата играели на карти, Джъст стигнала до свое собствено прозрение. “През цялата си кариера съм играела на покер, без да го знам,” казва тя.

Разпределението на капитали, например, е умение, което може да бъде подобрено с помощта на покера, защото разпределението на чиповете при играта на покер е форма на разпределение на капитали.

Вътрешна програма в Peak6 Investments за усъвършенстване на уменията на жените във финансовата сфера води до това, че 36% хората, които разпределят капитали в компанията, са жени.

Това е “изключително висок процент,” според Джъст, за света на финансите, в който дори и в най-големите банки едва 4 - 5% от жените са на позиции, които включват вземане на крайни решения за разпределение на средства.

Няколко важни урока, на които може да ни научи покера:

1. Практикува се поемането на рискове 

2. Използва се подход на делегиране на съответните компетенции отгоре надолу

3. Имате място на масата и придобивате самочувствие от това

“Във всяка индустрия, не само във финансите, тези пари на масата са изключително важни,” казва Джъст. “Дори и по най-малкия начин достигането до масата е първият урок по отношение на куража,” казва тя.

Дисбалансът при местата на масата при покера отразява този в света на бизнеса.

Джъст посочва данни, според които над 100 милиона души по света играят покер в днешно време, а по-малко от 10% от тях са жени. “Тази покер маса има силово поле около нея и усещането много наподобява това на заседателна зала“, казва тя.

В покера, в крайна сметка, не става дума само за печеленето на пари — всеки урок е фокусиран върху мисия на по-високо ниво.

За Джъст тази мисия е създаването на безопасна среда за жените да разберат какво означава да седнеш на масата, как това е свързано с разговорите в залите за срещи и чак до заседателната зала на съвета на директорите.