Инвестициите на 125 милиардери са отговорни за 393 милиона метрични тона емисии на въглероден диоксид всяка година, сочи нов доклад на Oxfam.

Това се равнява на емисиите на въглероден диоксид на цяла Франция и прави средното количество на емисиите на един милиардер милиони пъти по-голямо от това на човек, който е сред най-бедните 90% от световното население, се посочва в доклада.

Включените в проучването милиардери имат общ дял на стойност 2.4 трлн. долара в 183 компании, което означава средно 3 млн. метрични тона емисии от въглероден диоксид на милиардер на година.

В същото време хората, които не попадат сред най-богатите 10%, са отговорни за емитирането на 2.76 метрични тона въглероден диокдис годишно. 

Докладът на Oxfam е анализира как 125 от най-богатите хора в света са инвестирали парите си и проследява въглеродните емисии на тези инвестиции.

Проучването установява, че около 14% от инвестициите на милиардерите са в “замърсяващи индустрии,” като енергетика, която не е свързана с възобновяеми източници и производство на материали, като цимент. В същото време средностатистическите инвеститори са влагали пари наполовина в тези сектори.

Главният изпълнителен директор на Oxfam Дани Срискандараджа призова световните лидери на срещата COP27  да “разобличат и променят ролята на големите корпорации и техните богати акционери в извличането на печалби от замърсяването, което, от своя страна, е в основата на климатичната криза.”

Международната конференция на ООН за климата COP27, на която има делегати от 200 държави, започна официално в неделя в Египет.