Христо Христов е основател на HR Capital, Venture Partner във фонда Eleven и главен изпълнителен директор на Дарик радио. В портфолиото на инвестиционната компания са бързоразвиващи се дружества, като eBag.bg, Healee, Биодит, Plum, OhmniLabs, Истински мед и др. 

С него се фокусираме върху последната година за инвестиционната компания, прогнозираме кога ще видим втория български еднорог, засягаме и бъдещите планове на HR Capital.

Ето какво каза Христов пред Darik Business Review:

Година след IPO-то на HR Capital

"Това беше много динамична година. Направихме IPO-то на миналогодишния бум на пазара в България. Бяхме последното, седмо IPO за 2021 г., което се презаписа 10.6 пъти.

По това време имаше много ликвидност на пазара. След това започна войната, енергийните цени скочиха, а по-късно стартираха повишенията на лихвите, за да се овладее инфлацията.

Това създаде съвсем различна картинка на фондовия пазар, където въпросът не е вече да се направят най-смелите инвестиции, а как да запазим стойността на вложението ни по време на кризата, в която сме", казва Христов.

Според него кризата ще продължи 18-24 месеца, така че динамиката в момента е много различна спрямо година по-рано. Инвестициите в стартъпи днес са с 50% по-малко спрямо 2021 г. и оценките се понижават, като същото важи и за публичните пазари.

От гледна точка на HR Capital, Христов разказва, че са доволни, защото бързо са успели да реализират набрания капитал, който се намира в доста добре развиващи се компании. Повечето от тях могат да прехвърлят инфлацията на крайните потребители, като типичен пример е eBag.

Най-добре развиващите се компании в портфейла на HR Capital

"Биодит се развива много добре, тя успя дори да набере капитал", посочва Христов. С тези средства ще бъдат отворени няколко офиса извън страната - във Валенсия, Мадрид, Барселона и Париж.

"Тези четири офиса трябва да продадат толкова, колкото продаваме в България, за да удвоим резултата. А за справка – най-малкият от тях -  във, Валенсия, е разположен в град, в който има повече хотели, отколкото в цяла България. Т.е. мащабите са несравними, потенциалът за растеж на решението BIODIT Hotel Management System е огромен", казва още той. 

Съоснователят на HR Capital посочва, че и други компании от портфолиото на HR Capital са набрали капитал. „Истински мед се листна на Beam пазара, което прави позицията ни още по-ликвидна, тъй като можем да реализираме печалби от нея“, допълва още Христов.

Сериозна сума е набрала и Healee – 2 млн. долара. "Там ръстовете са много големи, защото тръгваме от ниска база. Компанията се развива изключително устойчиво. Водещият инвеститор в този рунд е много голям, като той инвестира само в healthtech компании. Това за нас е много добър сигнал. Няколко месеца след рунда резултатите на Healee са много обещаващи", допълва Христов.

Свеж ресурс през последната година са набрали eBag, както и една от чуждестранните инвестиции PLUM.

Изненадата

"В последните месеци ни се случи и една изненада", разказва Христов. "Сайтът за правни услуги advokatami.bg, който не се развиваше добре, беше встрани от инвеститорските погледи. Инвестицията ни беше оценена на 13 хил. лв. - при 120 хил. инвестирани, именно поради тази причина. 

Основателят на компанията Станимир Ненов обаче предложи да ни върне размера на инвестицията. Ние бяхме много изненадани, като първата вноска от 50 хил. лв. вече е по сметката на HR Capital. Останалата сума ще се плати в следващите месеци.

С това единствената ни губеща инвестиция в портфолиото излезе на нула. Това още веднъж показва, че компаниите и основателите, в които инвестираме, са много съвестни", посочва той. 

Новите инвестиции на HR Capital

Близо 1/3 от набраната сума в края на миналата година е насочена към eBag. Сериозна сума е инвестирана и във финтех компанията Plum. За 8 часа тя успява да затвори своята кроудфъндинг кампания, набирайки 1.2 млн. паунда и осигурено допълнително финансиране от 5 млн. паунда от Silicon Valley Bank.

"Те се развиват добре, пуснаха много продукти, които позволяват да се търгуват акции, крипто и целта пред тях е сериозно навлизане на пазарите в Европа. В момента растат изцяло органично", посочва Христов.

Според него, OhmniLabs от САЩ се развиват феноменално. Пазарът там е огромен и се очаква голям рунд за набиране на капитал, прогнозира предприемачът. 

Христо Христов определя PopМarket като най-голямото предизвикателство в портфолиото на HR Capital, тъй като бизнесът е много капиталоемък. "Ръстът през лятото беше по-слаб, но през зимата компанията отново расте с добри темпове", разказва той, посочвайки, че ще са нужни големи резултати, за да могат да се генерират нужните средства за поддържане на растежа. 

"Като цяло, една година по-късно, смятам, че инвестициите ни са много добре позиционирани", заключава основателят на HR Capital.

Накъде се насочват капиталите днес?

Христов е на мнение, че всичко, което е позиционирано в индустриите, свързани с храна и здравеопазване, ще се развива добре.

"При финтех ще е много интересно, тъй като новите компании от сектора не са се намирали във времена на високи лихви. Сигурен съм, че ще те предложат по-добри продукти, отколкото от традиционния финансов сектор, като тук визирам и Plum", посочва той. 

Капитали днес се насочват и към компании, които решават проблеми по веригите на доставки, както и към future of work (бъдещето на работата и на работното място), допълва предприемачът. 

Как се разви стартъп екосистемата в последните две години?

В последните години в стартъп екосистемата се наблюдава доста бурно развитие. На пазара има все повече фондове и достатъчно средства, за да се стартира и развие една компания, а мениджмънтът й дори може да избира кои да са инвеститорите в нея, посочва Христов.

Забелязахме добри ходове от Фонда на фондовете, виждам стъпки в правилната посока там и се надявам да продължат да работят в тази насока, допълва той.

Днес са налице фондове с по 50-60 млн. евро, което преди пет години беше немислимо, а преди десет звучеше като лукс.

Неизбежно обаче екосистемата е жертва на глобалната икономика. Днес компаниите от сектора са доста по-консервативни, а оценките доста по-ниски, казва предприемачът. 

HR Capital и новото набиране на капитал

Настоящата ситуация е много добра за HR Capital, тъй като оценките падат, смята Христов.

Инвестиционната компания се очаква в най-скоро време да представи намеренията си за ново набиране на капитал, както и част от вложенията, в които ще инвестира.

Следващият еднорог

Дори и при настоящите пазарни условия, има компании, които успяват да защитят оценките си. Именно затова Христов е на мнение, че съвсем скоро ще видим и втория български еднорог (бел. ред. компания, оценена на над 1 млрд. долара), след Payhawk.
 
„Аз лично очаквам в края на настоящата или в началото на 2023 г. да се появи втори еднорог“, заявява той.

Какво да очакваме от HR Capital в следващите 12 месеца?

"Целта ни от самото начало беше да дадем достъп до стартъпи, фондове и инвестиции, които малко хора могат да направят. Днес, ако притежавате акции на HR Capital, ще имате част от eBag, ставате акционер в Eleven, Endeavor Catalyst. Това са затворени общества, до които 99.99% от хората нямат достъп", казва Христов.

"Какво ще се случи с цената на книжата на компанията зависи от пазара. Аз лично се надявам те да поскъпват, защото компаниите от портфолиото растат - eBag, което е 50% от HR Capital, расте с над 40-50% на година. Най-естествено е и акциите да следват този тренд", казва Христов.

Според него обаче днес инвеститорите не се интересуват от тренда и постигнатите резултати, а панически продават. Когато този страх изчезне, тогава те ще се завърнат отново на пазара и ще търсят активи, в които да инвестират. Тогава ще спечелят прозрачните компании, с растящи бизнеси.

"Доверие Обединен Холдинг е подобен случай на HR Capital. Изключителен ръст на резултатите, а акцията е на половината от миналата година", дава пример Христов.

"Съветът ми към инвеститорите е да избират компаниите дългосрочно и да не гледат резултатите за последните три или шест месеца. На тях им трябват компании, които могат да върнат инвестицията им 5, 10 или 20 пъти", заключава предприемачът.