Най-скъпата криптовалута в света може да поевтинее сериозно. Това прогнозират анализаторите на най-голямата щатска инвестиционна банка JPMorgan.

Оттам са на мнение, че в скоро време биткойнът ще падне под стойнотта му за добиване, която днес се равнява на 15 000 долара.

Нещо повече, от банката очакват понижението да е още по-голямо, като са на мнение, че криптовалутата с най-голяма капитализация може да поевтинее до 13 000 долара, съобщава Bloomberg.

Днес цената на един биткойн е 16 725 долара, или със 7.7% по-малко спрямо ден по-рано.

Основната причина за понижението е отказът на платформата за търговия с криптоактиви Binance да придобие конкурента си FTX.

Малко преди затварянето на американските пазари снощи Binance обяви, че се отказва от сделката за FTX, тъй като проблемите на платформата надхвърлят способностите на компанията.

По-рано днес стойността на един биткойн дори се понижи до най-ниското си ниво от две години насам, след като сделки бяха сключени на 15 603 долара, пише Investing.com.

Пазарни наблюдатели посочват, че перспективата за обявяване на процедура по фалит на FTX е накарала доста инвеститори в криптовалути да изтеглят вложенията си.

Понижението при биткойна се пренесе и при останалите криптовалути. Етерът губи близо 6% - до 1 191 долара, а рипъл и доджкойн поевтиняват с над 5%.