Милано обикновено не е първият град, за който туристите се сещат, когато планират пътуване до Италия. Той обаче има достатъчно атракции, да не говорим за историческо наследство.

Въпреки репутацията си на паричен и бизнес център на страната, това е град с влиятелно минало и богато културно наследство.

Художниците Микеланджело и Леонардо да Винчи, композиторът Верди и дизайнерът Джорджо Армани са живели и работили тук. Наполеон е коронясан в Дуомо, а Мусолини основава фашистката си партия в Милано.

Целият свят на модата поглежда към модните подиуми в града два пъти годишно.

Значителното богатство, генерирано от удобната му търговска позиция, осигурява на Милано изобилие от изкуство, културни и архитектурни съкровища.

Вижте 20 от най-интересните забележителности на италианския град:

Il Duomo (Миланска катедрала)

Pixabay

Масивната катедрала Санта Мария Насенте, която местните наричат ​​просто Il Duomo, е сред най-големите (побира до 40 000 души) и най-величествените църкви в света, най-добрият пример за пищен готически стил.

Стартирало през 14 век, строителството й е завършено едва в началото на 1800 г.

Покривът е покрит със 135 деликатно издълбани каменни зъбера, а екстериорът е украсен с 2245 мраморни статуи. Мрачният интериор, в ярък контраст с брилянтния и богато шарен екстериор, прави силно впечатление със своите 52 гигантски стълба. Витражите в наоса (предимно 15-16 век) са най-големите в света.

Разходката по покрива на катедралата е впечатляващо преживяване, което предлага гледка към целия град и се простира в ясни дни до покритите със сняг Алпи. До там се стига с ансьор и 73 стъпала.

В предната част на Дуомо, близо до централната врата, можете да се спуснете под Пиаца дел Дуомо до основите на базиликата Санта Текла и баптистерията Battistero di San Giovanni alle Fonti, които са открити по време на изграждането на системата на метрото в Милано.

Тайната вечеря на Леонардо да Винчи

Pixabay

Готическата тухлена църква Санта Мария деле Грацие, е започната около 1465 г., а нейният масивен шестстранен купол е проектиран от Браманте - един от най-влиятелните италиански ренесансови архитекти.

Но причината повечето туристи да посещават Санта Мария деле Грацие е да видят най-известната творба на да Винчи, изрисувана върху стената на трапезарията на бившия доминикански манастир. Cenacolo Vinciano, както го наричат ​​тук, е изрисуван на стената между 1495 и 1497 г.

Посещението в сградата е ограничено и става само с билети по предварителен график. Можете да видите както нея, така и други известни места в Милано чрез полудневна обиколка на име „Тайната вечеря“. Това е 3.5-часова пешеходна обиколка, която ви отвежда до няколко ключови атракции и включва вход в Ла Скала и Санта Мария деле Грацие.

Galleria Vittorio Emanuele II и луксозните й магазини и елегантни кафенета

dbr.bg-image

Оформяйки едната страна на Piazza del Duomo и отваряйки се от другата страна към Piazza della Scala, голямата Galleria Vittorio Emanuele II е построена между 1865 и 1877 г. Тогава това е най-голямата търговска аркада в Европа с извисяващ се купол на 48 метра над мозаечния под.

14 интересни факта за Милано

Отбелязвайки началото на модерната архитектура в Италия, днес това е прекрасен пример за индустриална конструкция от желязо и стъкло. И все още е красиво, оживено място, на което местните се срещат за обяд или кафе в елегантните кафенета, след като разгледат луксозните магазини.

Замъкът Сфорцеско

Pixabay

Замъкът Сфорцеско, обитаван от семействата Висконти и Сфорца, управлявали Милано съответно от 1277 до 1447 г. и от 1450 до 1535 г., е построен през 1368 г. и възстановен през 1450 г. 70-метровата кула Филарете е репродукция на оригиналната порта от 1905 г.

В него се помещава Musei del Castello Sforzesco. Това е поредица от музеи, един от които включва Pietà Rondanini - последния шедьовър на Микеланджело, донесен тук през 1953 г. от Palazzo Rondanini в Рим.

Пинакотека ди Брера

Pixabay

Ренесансовият Palazzo di Brera, построен между 1651 и 1773 г., първоначално е йезуитски колеж, но от 1776 г. е академия за изящни изкуства. Заедно с библиотека и обсерватория, той образува Pinacoteca di Brera - един от най-добрите музеи на изкуството в Италия.

Голяма част от изкуството е придобито от разрушени и или затворени църкви, а музеят е особено силен в картини на северноиталиански майстори. Когато влезете в двора, ще видите паметник на Наполеон I от 1809 г. от скулптора Канова.

Най-известната картина в галерията е Сватбата на Дева Мария (Lo Sposalizio) на Рафаело - най-добрата творба от първия му период. Тук ще намерите произведения и на Рембранд, Ван Дайк, Рубенс, Ел Греко, Пикасо, Брак и Модилиани.

Повечето посетители пропускат малката тайна на Brera: Orto Botanico di Brera - очарователна градина в един от вътрешните му дворове, скрит оазис от екзотични дървета, басейни и цветни лехи с оранжерия от 19 век.

Посетете опера в Ла скала (Teatro alla Scala)

Pixabay

Смятана за най-престижната опера в света, в Ла Скала се е носила музиката на всички велики оперни композитори и певци, а публиката й - театърът побира 2800 души - е известна като най-взискателната в Италия.

Сезонът започва в началото на декември и продължава до май, но билети се намират трудно. Най-лесно можете да се сдобиете с тях чрез портиера на хотела, но си струва да проверите и на касата.

В същата сграда се намира Museo Teatrale alla Scala, където ще откриете колекция от костюми от забележителни представления и исторически и лични спомени на изпълнявалите ги в Ла Скала.

Ако не тече репетиция, музеят предлага достъп до вътрешността на самата опера - една от най-големите в света.

Sant'Ambrogio

Pixabay

Църквата Sant'Ambrogio е основана през 386 г. от Свети Амвросий, който е роден в Милано и е покровител на града. Сегашната църква е шедьовър на романската архитектура, построена през 12 век около хор от по-ранна църква от девети век.

Тук има какво да се види, като се започне с големия портик, също от девети век, и атриума, чиито издълбани каменни капители и портал го нареждат сред най-добрите европейски примери от романския период.

Cimitero Monumentale

С цялата великолепна архитектура и изкуство на Италия от древногръцки и римски, средновековни и ренесансови епохи е лесно да се забрави, че Италия също има някои изключителни примери от периода Арт Нуво.

Cimitero Monumentale, близо до жп гара Stazione Porta Garibaldi, е галерия на открито със скулптури в стил Ар Нуво, много от които са дело на известни италиански скулптори. Зад монументален и пищен раиран мраморен портик, тези паметници бележат гробниците на богатите и известните в Милано от края на 1800 г. до средата на 20 век. Карта на английски ви помага да намерите най-забележителните примери.

Прекарайте една вечер в Naviglio

Pixabay

За младите хора, които често посещават кафенетата и музикалните клубове край канала, Naviglio е една от най-добрите нощни дестинации в Милано.

Въпреки че е най-активен вечер, отидете през деня, за да разгледате бутиците и работилниците на художниците, хапнете в ресторантите и посетете честите фестивали, провеждани тук.

През април кварталът покрай канала е пълен с цветя за Festa Di Fiori, а Festa del Naviglio носи концерти, шествия, занаяти и античен пазар. Баржите по каналите се украсяват в средата на юни за Sagra di San Cristoforo, а Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi изнася около 50 концерта в четвъртък и петък вечер и неделя следобед в Auditorium di Milano.

Национален музей на науката и технологиите Леонардо да Винчи

Разположен в бивш манастир Olivetan, музеят илюстрира историята на науката и технологиите от работата на ранните учени до съвремието. Особен интерес представлява галерията на Леонардо да Винчи с работещи модели на много от неговите изобретения и машини, създадени от рисунки.

Във физичните експонати има апарати, използвани от Галилей, Нютон и Волта, както и раздели, свързани с оптика, акустика, телеграфия, транспорт, корабоплаване, железопътни линии, летене, металургия, моторни превозни средства, отчитане на времето и дървен материал.

Общо повече от 15 000 технически и научни обекта представят историята на италианската наука, технологии и индустрия.

Парко Семпионе

Pixabay

Пейзажът в английски стил на Parco Sempione е добро място за почивка, след като сте прекалили часове в обикаляне на забележителности.

Пешеходци, джогинг ентусиасти, служители в местни офиси и родители с деца се наслаждават на парка. През лятото тук се провеждат концерти.

На входа се намира монументалната Arco della Pace, а високо над парка се извисява Torre Branco, проектирана от известния архитект Gio Ponte през 1933 г. В ясен ден гледката към Милано и Алпите е невероятна.

Ако харесвате Арт Нуво, не забравяйте да посетите фантастичния павилион с аквариум в края на Via Gadio.

Отдайте се на модата

Pixabay

Quadrilatero della Moda е търговският район на Милано за висша мода, където най-известните италиански – и други – дизайнери имат магазини. Четирите основни улици са Via Montenapoleone, Via della Spiga, via Manzoni и Corso Venezia, покрити с поредица от прозорци, показващи най-новите модни тенденции.

Това е една от най-известните дизайнерски търговски улици в света, като тук ще намерите модели на Prada, Armani, Fendi, Valentino, Missoni, Trussardi и много други.

Не забравяйте, че случайното посещение в магазините не е добре дошло. Повечето туристи просто се наслаждават на привлекателните витрини.

Civica Galleria d'Arte Moderna (Галерия за модерно изкуство)

Този дворец се превръща в резиденция на Наполеон, когато той окупира Милано. Днес в него е запазена оригиналната мазилка и декоративни детайли, служейки като витрина за обширната колекция от модерно изкуство на Милано.

Има и градина в английски стил, както и ботаническа градина, огромни тревни площи, цветни лехи и детски площадки. В съседство с Giardini Pubblici е Museo Civico di Storia Naturale (Музей по естествена история), където биоразнообразието на земята е показано в близо 100 подробни диорами. Особено силна е палеонтологичната секция, подчертана от грандиозен плиозавър, висящ от тавана.