Следващият път, когато посетите оживен, претъпкан град с много известни атракции, отделете малко време, за да се разходите из местен парк.

Често ви очакват скрити истории, както и кътчета на тишина, в които можете да презаредите преди нова атака срещу музеи, галерии и исторически места.

Daily Mail събра на едно място някои от най-добрите градски паркове в света.

Central Park, Ню Йорк, САЩ

Pixabay

Central Park в Ню Йорк е може би най-известният градски парк в света, покриващ 843 акра от Манхатън.

Посетителите на града се тълпят около Статуята на свободата, Таймс Скуеър, Емпайър Стейт Билдинг и Музея на модерното изкуство - всички прекрасни по свой собствен начин.

Но една сутрешна или ранна вечерна разходка в парка е изключително възнаграждаваща.

Норвегия - страната на фиордите, сьомгата и елените

Stanley Park, Ванкувър, Канада

Pixabay

Има около половин милион дървета, разпръснати из 1001-те акра на Stanley Park във Ванкувър, Британска Колумбия. Това е диво място само с няколко сгради от началото на 20 век, плюс аквариум и теснолинейка, която се движи по четирикилометрова линия.

Насладете се на галериите, коктейл баровете и ресторантите в оживения градски квартал Gastown. След това отидете на деветкилометрова разходка по фантастичната крайбрежна пътека на Stanley Park, виеща се покрай залива Burrard и English Bay.

Кралска ботаническа градина, Сидни, Австралия

Кралската ботаническа градина в Сидни има чудесна централна позиция — 74 акра точно до Операта, фантастичните ресторанти и барове с морски дарове, до Circular Quay, Музея за съвременно изкуство и Sydney Harbour Bridge.

След ден разглеждане на забележителности, лека разходка по серпентините сред цветни лехи и евкалипти е идеалният начин да се отпуснете на фона на залеза. Алпинеуми, кактуси и билкови градини допълват усещането за оазис.

Ueno Park, Токио, Япония

Pixabay

Ueno Park е най-натовареният в Токио - с около десет милиона посетители годишно, много от които се наслаждават на прочутите му черешови цветове през пролетта, когато се провежда фестивал с обилни количества бира и саке.

Така че може да бъде претъпкан с посетители, които искат да видят гигантските панди в неговата зоологическа градина, забележителната пететажна пагода, пълния със съкровища Национален музей на Токио и Националния музей на западното изкуство.

Обикновено обаче е спокойно на брега на лотосовите езера.

Tiergarten, Берлин, Германия

Pixabay

Туристите обикновено се отправят към все още съществуващите части на Берлинската стена (сега покрити с оживено улично изкуство), Острова на музеите, Райхстага, Берлинската телевизионна кула и Бранденбургската врата — или се мотаят в бохемските барове и кафенета на Friedrichshain-Kreuzberg.

Не пропускайте обаче да се разходите в Tiergarten - 494 акра парк, които някога са били кралски ловни полета, преди да бъдат превърнати в обществени градини от Фредерик II през 1740-те години. Разходете се през сенчеста гора с езера, потоци и скрити поляни.

Национална градина на Атина, Гърция

Разбира се, посетете Акропола, разгледайте храма на Зевс и се насладете на оживените ресторанти в квартал Plaka. Чудесен начин да си починете от всичко е разходка из Националната градина от 38 акра в Атина, точно до Гръцкия парламент.

Криволичащи пътеки ви водят покрай цъфтящи олеандрови дървета, финикови палми и фрагменти от римски мозайки.

Този парк има тъжна история: крал Александър е ухапан от домашна маймуна тук, умирайки от сепсис през 1920 г., а произтичащият от това политически катаклизъм води до четвърт милион смъртни случая (оценка на Уинстън Чърчил).

Ming Tombs Scenic Area, Пекин, Китай

Смогът е толкова лош в Пекин, че често е трудно да различите нещо в далечината. Но има интригуващи забележителности за туристите, включително Забранения град, Летния дворец и Мемориалната зала на Мао Дзъдун.

Все пак отделете време, за да се насладите на по-чистия въздух в живописната зона на гробниците Минг на север от центъра на града. Нейната алея от дървета с гигантски (леко комични) статуи на камили, слонове и лъвове отдава почит на императорите от династията Мин (1368-1644).

Jardin del Turia, Валенсия, Испания

Jardin del Turia във Валенсия се намира на изсъхналото речно корито на река Турия. Когато тази река се наводнява през 1957 г., което води до много смъртни случаи и материални щети, градските власти я отклоняват на запад от града.

Вместо да позволят на строителните предприемачи да изградят апартаменти и офиси, върху току-що пресъхналото корито на реката е направен парк.

Резултатът е почти десет възхитителни, извиващи се километра зеленина с пешеходни пътеки, алеи за колоездене, морави, цветни градини и портокалови горички.

Table Mountain, Кейптаун, ЮАР

Pixabay

Националният парк Table Mountain с изглед към Кейптаун е огромен: 220 квадратни км, простиращи се до нос Добра надежда - най-югозападната точка на Африка.

Изкачете се с въртящия се кабинков лифт и ще се окажете с лице към остров Робен, където борецът за свобода Нелсън Мандела е държан 18 години в плен.

От върха Кейптаун се простира като персийски килим от теракота и зелено, водещ към синьото море.

Hiyfaseyha Maidhaan, Мале, Малдиви

Повечето туристи летят до Малдивите и луксозните курорти на държавата с хидроплан. Но тези, които имат време, трябва да посетят Мале - гъсто населения столичен остров.

Понякога курортите предлагат еднодневни обиколки с моторна лодка за посещение на джамии, интересни музеи и оживени пазари.

При такова пътуване малка спирка в парка Hiyfaseyha Maidhaan, в югозападния ъгъл с неговия изкуствен плаж, си заслужава.

Това е мястото, на което обитателите на столицата идват да се отпуснат и често се излежават на jolies - обществени столове, направени от тръби и връв.