Amazon.com Inc. е първата публична компания, която губи 1 трлн. долара от пазарната си капитализация, след като комбинацията от нарастваща инфлация, затягане на паричната политика и разочароващи финансови резултати предизвикаха разпродажби на акциите на гиганта в онлайн търговията през тази година.

Акциите на Аmazon поевтиняха с 4.3% вчера, понижавайки пазарната стойност на компанията до около 879 млрд. долара, след като тя достигна 1.88 трлн. долара през юли 2021.

Amazon и Microsoft Corp. се надпреварваха за постигането на този неприятен рекорд, като създателят на Windows губи 889 млрд. долара от пазарната си капитализация от достигнатия връх през ноември 2021 г.

Инвеститорите разпродаваха акциите на технологичните компании през годината, но опасенията от рецесия влошиха допълнително нагласите в сектора. Петте водещи щатски технологични компании по приходи изгубиха общо близо 4 трлн. долара от пазарната си стойност тази година.

Най-големият търговец на дребно в света се приспособяваше тази година към рязкото забавяне в ръста на електронната търговия, след като потребителите се върнаха към навиците си отпреди пандемията.

Акциите на компанията поевтиняха с близо 50% на фона на забавящите се продажби, повишаващите се разходи и скока на лихвените проценти. От началото на годината състоянието на съоснователя на Amazon Джеф Безос се е свило с около 83 млрд. долара - до 109 млрд. долара, според данни на Bloomberg.

Миналия месец Amazon прогнозира, че очаква най-слабия ръст на приходите в празничния сезон около Нова година в историята си, тъй като потребителите ограничават разходите в условията на икономическа несигурност.

Това свали пазарната стойност на компанията под 1 трлн. долара за първи път от поскъпването на акциите заради пандемията преди повече от две години.