С гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП служебното правителство успя да прокара т.нар. Удължаващ закон за бюджета, според който хазната през 2023 година ще работи с текстовете от тази, съобщава Клуб Z.

Поне до избирането на редовен кабинет и внасяването от него на нов бюджет, който да отговаря на неговите политики. Така идеята на МФ взе първия от четирите завоя, които трябва да направи, преди официално да влезе в сила. 

Напълно очаквано - против Удължаващия закон и с искане за внасяне на нов се обявиха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Асен Василев твърди, че невнасянето на нови текстове е нарушение на Закона за публичните финанси, но и че с продължаването на разпоредбите от тази година, хората са обречени на невдигане на доходите.

На забележката, че при настоящата несигурна политическа ситуация една нова бюджетна процедура ще надуе разходите в популистка вакханалия, той отвърна, че това не се е случило предишните два пъти, в които той беше министър и нямало да се случи и сега. 

ДБ, от своя страна, иска нов бюджет, за да може да гарантира, че дефицитът ще се държи под око и че неговите нива няма да надминат 3% от БВП, така че страната да запази шансове за влизане в еврозоната. 

ГЕРБ и ДПС за пореден път са на една позиция - по-добре да се използват тазгодишните разпоредби, за да не се рискува. Кирил Ананиев изчисли, че само предложенията на БСП за нови разходи ще струват почти 5 млррд. лв. и видя огромен дефицит, ако се стигне до нова процедура. 

Удължителният закон за бюджета е публикуван 

Именно разкраченият стоеж на БСП пък е най-странен. Корнелия Нинова от седмици се обявява за нов бюджет, в който да разпише поредните нови искания на левицата, но днес изненадващо каза, че ще подкрепи Министерство на финансите. Червените все пак щели да направят своите предложения между четенията. 

Така първото гласуване по философията е вече в историята. Ако бъде приет Удължаващият закон, той ще заложи същия дефицит от 4,1% и същия дълг от 10 млрд. лв.

Целта на упражнението е да се гарантира работата на държавата в първите месеци от годината, след това би трябвало да има ново правителство.