Алгоритъмът GPT-4 AI на американската компания OpenAI успешно премина серия от т. нар. "тестове на Тюринг", съобщава електронното издание Stealth Optional.

Тестът на Тюринг, разработен от британския математик Алън Тюринг през 1950 г., има за цел да провери дали компютърът е способен да прояви "разум" в смисъла, който хората влагат в това понятие. 

Известен и като "игра на имитация", тестът проверява дали компютърът може да влезе в ролята на човек без да бъде разпознат. В основата на проверката е човек, който взаимодейства дистанционно с компютър и с жив събеседник.

На база на отговорите на въпросите, тестовият субект трябва да определи с кого разговаря – с машина (изкуствен интелект) или с жив човек.  

Оказва се, че най-новият езиков модел на OpenAI може устойчиво и последователно да побеждава тестовете на Тюринг. 

Какво означава това за бъдещето на изкуствения интелект?

След като години наред тестът беше връх на изпитването на AI, софтуерните алгоритми вече са достатъчно убедителни, за да "заблуждават" проверяващите и да бъдат смятани за живи хора. 

Новината идва, след като главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман публикува в Twitter шеговито съобщение от Star Wars, свързано с теста.

В него той коментира, че изкуственият интелект е в състояние да победи теста, но все още не е толкова опасен, колкото Тъмната сила на Империята и Дарт Вейдър. 

GPT-4 не е първият алгоритъм за изкуствен интелект, който успява да "победи" в теста на Тюринг. Езиковият модел от предишното поколение GPT-3 също се е справял с тази задача.

Има и други алгоритми, които са постигали единични успехи, но нито един от тях не е успявал да го прави последователно и устойчиво. 

Остарял ли е тестът на Тюринг? 

Изследователите смятат, че GPT-4 е в пъти по-ефективен от текущото поколение алгоритми. Това означава, че по всяка вероятност тестът на Тюринг вече е твърде стар за проверка на интелигентността на съвременните машини. 

В днешно време има по-сложни тестове за преценка на "измамната човечност" на софтуера. Winograd Schema Challenge и The Embodied Turing Test са част от примерите за по-модерни и актуализирани тестове за AI програми.

Въпреки това е впечатляващо, че едва сега науката е в състояние да "излъже" теста, разработен от брилянтния Алън Тюринг още през далечната 1950 г. И въпреки че вече има алгоритми, които го побеждават безапелационно, той си остава еталон за много любители на научната фантастика.