Алгоритмите, базирани на изкуствен интелект, които генерират изображения на база предварително зададени критерии, стават все по-популярни. Творбите от сферата на т. нар. "AI изкуство" вече дори се търгуват в дигиталното пространство, но това е свързано и с определени рискове. 

Много фирми и търговци не обмислят потенциалните правни и етични опасности на тази технология, предупреждава главният изпълнителен директор на Getty Images Крейг Питърс, цитиран от електронното издание The Verge. 

Той разкритикува компаниите, които се надпреварват да комерсиализират генераторите на AI изкуство.

Питърс каза още, че платформата за разпространение на изображения Getty Images прилага строго забрана за продажбата на генерирано от AI съдържание. В същото време компанията му обяви ново партньорство с израелската фирма Bria за предлагане на инструменти за редактиране на изображения, базирани на AI. 

Позицията на Getty Images относно съдържанието, генерирано от изкуствен интелект, се различава коренно от това на техния основен конкурент в лицето на Shutterstock, който обяви, че ще интегрира арт генератора DALL-E директно в предложенията на своя сайт.

„Направихме крачка към изображения, генерирани от AI, за да защитим нашите клиенти. В момента има много въпроси за това кой притежава авторските права върху тези материали, както и за правата, които са били използвани за създаването им. Ние не искаме да поставяме нашите клиенти в тази зона на правен риск. Имаше твърдения, че авторските права се притежават от компаниите x, y или z, от определени платформи, но не мисля, че тези въпроси са получили ясен отговор", смята Крейг Питърс.

По думите му, някои организации действат "безразсъдно", като не разглеждат в детайли всички потенциални правни проблеми.  

Много генератори на изкуство с изкуствен интелект са обучени на базата на данни, извлечени от мрежата, включително и от защитени с авторски права изображения. Някои експерти казват, че създаването на тези системи вероятно е обхванато от доктрината за честна употреба, действаща под формата серия от разпоредби в Съединените щати, но други предполагат, че тя може да се изправи пред бъдещи юридически предизвикателства, тъй като законите тепърва "наваксват" с новите технологии.

Питърс е категоричен, че Getty Images не пренебрегва творческия потенциал на AI и подчертава, че партньорството на компанията с Bria ще ѝ позволи да предложи на клиентите си „етични“ инструменти за AI. В краткосрочен план те ще се фокусират върху редактирането на изображения, а не върху тяхното генериране. 

Собственият сайт на Bria рекламира как технологията на компанията може да се използва за автоматизиране на прости задачи като премахване на обекти или извършване на по-сериозни редакции, като промяна на расата, пола и външния вид на моделите в изображенията.

На въпрос дали генерираното от AI съдържание е заплаха за бизнеса на Getty Images, Питърс коментира пред The Verge, че не го разглежда като такава. Той посочи развитието на камерите в смартфоните като доказателство, че експертизата, а не обемът, е определящият фактор за продажба на съдържание.

"Смартфонът не застраши нашия бизнес, защото в основата на нашия бизнес е предоставянето на изображения, които всъщност променят нивото на интерес у хората. Има ниво на експертиза, което влиза в изображенията, които създаваме и то надхвърля нивото на изискването от типа „дайте ми някаква снимка“", казва Крейг Питърс. 

Неговият конкурент, изпълнителният директор на Shutterstock Пол Хенеси, е много по-оптимистично настроен по отношение на новите технологии в изкуството, базирани на изкуствения интелект. 

„Медиите за изразяване на креативност непрекъснато се развиват и разширяват. Ние осъзнаваме, че е наша голяма отговорност да прегърнем тази еволюция и да гарантираме, че генеративната технология, която движи иновациите, е основана на етични практики", заяви той, след като обяви новото партньорство на платформата с американската компания OpenAI, сред чиито основатели е и милиардерът Илон Мъск. 

Shutterstock обаче също не разрешава продажбата на AI съдържание, генерирано от трети страни, извън платформата DALL-E на OpenAI, тъй като няма как да е сигурна доколко са уредени техните авторски права. 

Компанията е на мнение, че няма правно задължение да възстановява средствата на създателите, чието съдържание се използва за обучението на DALL-E, но въпреки това е взела решение да сподели с тях част от приходите, получени от разпространението на такива изображения.

„Предвид колективния характер на генеративното съдържание, ние разработихме модел за компенсация на част от приходите, при който участниците, чието съдържание е участвало в обучението на генеративни модели, ще получат дял от приходите от набори от данни и изтегляния на цялото генерирано от AI съдържание, произведено на нашата платформа“, коментират от Shutterstock пред The Verge. 

„Сътрудниците ще получат дял от цялата стойност на договора, платена от партньорите на платформата. Делът, който получават отделните сътрудници, ще бъде пропорционален на обема на тяхното съдържание и метаданните, които са включени в закупените изображения и модели", се посочва в изявлението. 

Shutterstock ще разпределя тези плащания на всеки шест месеца и ще включва в тях както печалбите от директни продажби на данни, така и възнагражденията от генерично лицензиране на Shutterstock. Засега не е ясно в какъв размер ще бъдат тези трансфери.