Германия завърши изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен газ в пристанището на Вилхелмсхафен в Северно море, съобщава Ройтерс.

Това е част от стратегията на най-голямата европейска икономика да подсигури доставките на "синьо гориво" и да намали зависимостта си от руските газопроводи. 

"Новият газов термивал е голяма стъпка към сигурно енергийно снабдяване“, каза министърът на икономиката на провинция Долна Саксония Олаф Лиес.

Федералният министър на икономиката Робърт Хабек заяви, че Вилхелмсхафен ще започне да функционира в началото на 2023 г., когато се очаква да е готов и вторият плаващ терминал в пристанището Брунсбютел в Северно море, собственост на RWE.

Плаващата платформа във Вилхелмсхафен, собственост на енергийната компания Uniper, ще бъде закотвена на разширен кей и ще има възможност за съхранение на регазификация на втечнен газ, пристигащ със специални танкери.

Новата инфраструктура на пристанището ще бъде оборудвана и за преминаване към внос на нисковъглеродни енергийни източници, като водород, в бъдеще, каза министърът на околната среда на Долна Саксония Кристиан Майер.

Германия разчиташе на Русия за почти една трета от газовите доставки до миналата година, но след избухването на войната в Украйна Берлин обяви целта си да спре всички останали руски потоци до лятото на 2024 г.

Вилхелмсхафен ще изгради и още един газов терминал през четвъртото тримесечие на следващата година, който ще се управлява от собственика Excelerate Energy от името на консорциум от три енергийни компании - Tree Energy Solutions, E.ON и Engie.

Още един частен терминал за втечнен газ се очаква да заработи и в Лубмин по-късно тази година.

Общият капацитет на терминалите теоретично би могъл да покрие една трета от годишното потребление на газ в Германия, ако за база се вземат 90.5-те милиарда кубични метра, консумирани през 2021 г.