Висшето образование е един от най-ефективните пътища за излизане от бедността, особено за студенти от домакинства с ниски доходи.

Оказва се обаче, че много малко колежи и университети в Съединените щати все още са финансово достъпни, пише Forbes. 

Публичните образователни институции би трябвало да са логичният избор за студентите, които не могат да си позволят десетки хиляди долари за обучение.

За съжаление, само 24% от четиригодишните и 40% от двугодишните държавни колежи в САЩ могат да се считат за достъпни, показва доклад от Националната мрежа за колежанско образование (National College Attainment Network, или NCAN). 

Студентите, в крайна сметка, се оказват с твърде много дългове, когато предполагаемо достъпните възможности вече не са такива.

В идеалния случай държавните колежи би трябвало да са достъпни, без да се налага теглене на големи студентски заеми. За много студенти обаче въпросът не е дали да теглят заем, за да си позволят колеж, а откъде да намерят допълнителни средства, тъй като сумата се оказва недостатъчна, дори и след вземане на федерален студентски кредит. 

„Твърде много студенти и техните семейства се притесняват с основание за това как да си позволят висше образование. И за да могат студентите да се сдобият с диплома, от която се нуждаят за работните места на бъдещето, те трябва да могат да си го позволят.

Тези констатации отразяват тъжното състояние на достъпността на колежите, което беше факт още преди пандемията от COVID-19, и би трябвало да бият сигнал за тревога в цялата страна“ коментира главният изпълнителен директор на NCAN Ким Кук.

NCAN провежда своя анализ на достъпността за трети път от 2015 г. насам. През това време достъпността е намаляла в 42 щата.

Десет щата – Масачузетс, Северна Дакота, Ню Хемпшир, Ню Джърси, Орегон, Роуд Айлънд, Южна Каролина, Южна Дакота, Върмонт и Уисконсин, въобще нямат достъпни четиригодишни публични образователни институции. 18 щата имат по-малко от пет достъпни публични двугодишни институции.

Калифорния, Кентъки, Мичиган, Ню Йорк, Охайо и Тексас имат най-висок брой на достъпни публични двугодишни институции. Осем щата са увеличили броя на достъпните двугодишни учебни заведения, но все още имат твърде много институции, които са финансово предизвикателство за студентите с ниски доходи.

Що се отнася до четиригодишните колежи, Калифорния, Флорида, Джорджия, Мисури, Северна Каролина, Оклахома, Тексас и Вашингтон имат най-голям брой достъпни четиригодишни училища.

Като цяло докладът на NCAN рисува мрачна картина на достъпността на висшето образование в САЩ. Система, при която държавното висше образование е достъпно само за богатите, е едновременно неустойчива и негативна за общество, което е икономически зависимо от хората, придобиващи умения от висшето образование, посочват от организацията.