Оксфордският университет е обявен за най-доброто висше учебно заведение в света за седма поредна година, докато щатските университети продължават да отстъпват позиции.

Оксфорд запазва рекордната си доминация в класацията на Times Higher Education, въпреки че Кеймбриджкият университет скъсява разликата, придвижвайки се от шестото място преди две години до третата позиция.

Калифорнийският технологичен институт е най-големият губещ в Топ 10, отстъпвайки от второ място през миналата година до шесто.

САЩ запазва позицията си на основно световна сила в сферата на висшето образование, но университети в Азия остепенно скъсяват разликата.

Щатите могат да се похвалят със седем университета в първите 10 и с 12 в Топ 20, но по-надолу в класацията положението е по-различно.

Преди пет години САЩ имаше рекордните 43 университета в Топ 100, докато тази година те са 34. Китай се движи в обратната посока - от две висши учебни заведения в първите 100 до седем за същия период.

Въпреки че известни размествания в класацията са неизбежни, като цяло доминацията на САЩ е малко вероятно да бъде оспорена скоро.

Ранглистата на Times Higher Education е една от трите водещи класации за университети, като от организацията подреждат висшите учебни заведения по 13 ключови показателя, сред които преподавателска дейност, научни изследвания и международни дейности.

Ето и кои са 10-те най-добри университета в света през тази година:

1 (1) Оксфордски университет (Великобритания)

2 (2=) Харвардски университет (САЩ)

3= (5=) Кеймбриджки университет (Великобритания)

3= (4) Станфордски университет (САЩ)

5 (5=) Масачузетски технологичен институт (САЩ)

6 (2=) Калифорнийски технологичен институт (САЩ)

7 (7) Принстънски университет (САЩ)

8 (8) Калифорнийски университет, Бъркли (САЩ)

9 (9) Йейлски университет (САЩ)

10 (12) Импириъл Колидж Лондон (Великобритания)

* Цифрите в скобите обозначават мястото на висшето учебно заведение в миналогодишната класация

Въпреки че отстъпва известни позиции, САЩ остава основния играч във висшето образования в световен мащаб с 58 университета в първите 200, което е повече от два пъти повече от Великобритания (28), която има вторият най-голям брой.

Харвардският университет остава най-високо класираното американско висше учебно заведение. Чикагският университет изпада от първите 10, докато университетът Корнел влиза в Топ 20.

Китай може да се похвали с най-високото място на свой университет в класацията, след като университетът Цинхуа се нарежда на 16-а позиция, изпреварвайки Пекинския университет, който остава 17-ти. Страната има общо 11 университета в първите 200 в класацията.

Япония е с втория най-голям брой университети в класацията - със 117, като изостава единствено след САЩ, която има 177.

Тази година в подреждането има рекордните 97 африкански университета, в сравнение с едва 71 преди 12 месеца.

Швейцарският федерален технологичен институт (ETH Zurich) е най-високо класираният европейски университет извън Великобритания, като се изкачва до 11-о място, в сравнение с 19-а позиция през миналата година.

България е представена с три университета в класацията. Най-високо класиран е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който попада в местата между 1201 и 1500. 

Другите две български висши учебни заведения са Технически университет (София) и Висше училище по мениджмънт (Варна), които се нареждат извън първите 1500 университета в света.