Какво може да бъде по-впечатляващо (и скъпо) от суперяхта? Разбира се, тераяхта - име, давано на плавателни съдове, които са по-големи от супер, мега и гигаяхтите, посочва CNN.

Най-новата луксозна лодка, която ще се появи на пазара, е Pangeos - кръстена на Пангея - суперконтинент, съществувал преди 200 милиона до 335 милиона години.

И ако това ви изглеждат големи числа, изчакайте, докато чуете колко долара ще са необходими, за да се построи: 8 милиарда, според дизайнерите Lazzarini.

Цената не е учудваща предвид факта, че когато бъде построен, плавателният съд ще се превърне в най-голямата плаваща конструкция, строена някога. Той ще се простира на 550 метра дължина и 610 метра ширина.

Представляваща истински „плаващ град“, според Lazzarini, яхтата ще бъде дом на хотели, търговски центрове, паркове и дори пристанища за по-малки кораби и самолети. И всичко това ще е оформено като… костенурка.

За построяването на суперяхтата е нужно специално място -- такова, което в момента не съществува. Дизайнерите са се фокусирали върху Саудитска Арабия, където един квадратен километър море ще трябва да бъде драгиран, преди да може да започне изграждането на плавателния съд.

Смята се, че това ще бъде направено в пристанището „Крал Абдула“, на 130 км северно от Джеда.

Разделен на блокове като истински град, Pangeos има пристанище и главен площад, от които „тръгват“ други сгради. Зоната на „горната обвивка“, заобиколена от градински пространства, ще действа като писта за кацане на самолети.

Под жилищното пространство ще има 30 000 "клетки", които ще поддържат структурата на повърхността. Долната част ще бъде направена от стомана. Тя ще има огромните 30 метра газене (дълбочината на потапяне на съда, бел.ред) и ще може да се движи със скорост от пет възела - въпреки че "крилата" ще черпят енергия от съпротивлението и вълните, разбиващи се в кораба. На покрива ще има слънчеви панели за захранване на яхтата.

Вместо да работи от определено пристанище или да има определен маршрут, костенурката просто ще обикаля наоколо, превръщайки пътуването в дестинация.

От Lazzarini се надяват, че строителството може да започне през 2033 г., а времето за изграждане е определено на осем години.

Благодарение на краудфъндънг инициатива, можете да си купите всичко - от виртуален входен билет ($16) до VIP апартамент ($169) чрез NFT.

Ако желаете да се сдобиете с истински, а не виртуален апартамент, можете да внесете депозит. И да изчакате да се съберат 8-те милиарда долара финансиране.