Благотворителната фондация на Бил и Мелинда Гейтс (бел. ред. Gates Foundation) ще дари над 7 млрд. долара на различни страни в Африка.

Сумата ще бъде изразходвана за подобряване на здравеопазването, равенството между половете и земеделската производителност в период от четири години, пише Bloomberg.

Средствата са в допълнение на финансирането, което фондацията предоставя на организации, борещи се със СПИН, туберкулоза и малария.

Африка е един най-засегнатите контитенти както от климатичните промени, така и от глада, и от наводненията. В момента на контитента общо 278 млн. души страдат от хроничен глад.

От фондацията смятат да се фокусират върху пет държави, където се очаква най-голямо въздействие. Това са Буркина Фасо, Етиопия, Кения, Нигерия и Южна Африка.

Нигерия, която е най-населената държава в Африка, се очаква да получи най-голяма част от сумата, обяви Бил Гейтс по време на посещението си в Найроби, без да уточнява повече подробности.

В Кения базираната в Сиатъл фондация подпомага проекти в областта на земеделието, здравеопазването, имунизацията, прехраната, изграждането на канализация, финансовите услуги и равенството между половете.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс в момента притежава състояние от 112.8 млрд. долара. Неговата бивша съпруга Мелинда Гейтс разполага с 11 млрд. долара.

Gates Foundation е една от най-влиятелните благотворителни организации в света. За нея работят 1800 души, а от 2000 г. насам тя е изразходила 80 млрд. долара в подкрепа на различни проекти.