Калвин Клайн e американски дизайнер, популярен както с модния си бранд Calvin Klein, така и със скандалните си реклами.

Той е роден на 19 ноември 1942 г. в Бронкс, Ню Йорк. Учи в Модния технологичен институт в Ню Йорк и след дипломирането си през 1962 г. работи като чирак дизайнер за производител на палта и костюми.

През 1968 г., когато открива своя собствена компания, модната индустрия в Ню Йорк е в период на депресия, като небрежното хипи облекло владее модните тенденции.

Клайн се заема да осигури семпли и прости дрехи. Въпреки че първоначално е известен с костюмите и палтата, той постепенно набляга повече на спортното облекло.

Той описа своята дизайнерска философия като правенето на "прости, удобни, но стилни дрехи - без нищо прекомерно или екстремно".

Моделите му са сравнително скъпи, класически, елегантни и лесни за носене, което им носи популярност по цял свят.

Смята се, че модните постижения на Калвин Клайн представляват не само триумфа на неговата конкретна марка с класически стил, но и съзряването на американската модна индустрия.

Клайн става известен и с рекламите на модните си артикули, някои от които граничещи със скандалното.

Една от най-обсъжданите реклами на всички времена включва тийнейджърката Брук Шийлдс, която казва: „Знаете ли какво стои между мен и моите Calvins? Нищо." Този клип, заедно с друга реклама, в крайна сметка е забранен от телевизионните станции.

През 1995 г. Клайн се сблъсква с още протести, когато неговият лейбъл CK Jeans пуска изображения на млади модели, които за мнозина са на границата на аматьорската порнография. Рекламите са изтеглени, като срещу тях се обявяват дори президентът Бил Клитън и съпругата му Хилари, след което Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване, за да определи възрастта на моделите.

Други противоречиви рекламни кампании включват няколко за неговия аромат Obsession.

Pixabay

През 2003 г. Клайн продава компанията си на Phillips–Van Heusen (PVH) в сделка, оценена на около 430 милиона долара с до 300 милиона долара бъдещи възнаграждения.

След като се пенсионира на следващата година, той изчезва от обществения живот.