Инвеститори в криптовалути, пострадали от зрелищния фалит на FTX, се подготвят да съдят основателя на крипто борсата Сам Банкман-Фрийд и знаменитостите, които я рекламираха. 

Груповият съдебен иск, заведен по-рано през седмица в Маями, е насочен към редица знаменитости, сред които състезателя по американски футбол Том Брейди, актьора Лари Дейвид и баскетболиста Стеф Къри.

В съдебните документи се твърди, че рекламирайки FTX, те са участвали в измамни практики.

В документите също така се казва, че FTX е продавала нерегистрирани ценни книжа под формата на акаунти, които носят лихва. Според делото, ответниците са правили „погрешни твърдения и са пропускали определени неща“ с цел да „предизвикат доверие и да накарат потребителите да инвестират в нещо, което, в крайна сметка, се е оказало Понци схема“.

Ищците също така твърдят, че FTX е действала, така че "да се възползва от неопитни инвеститори", убеждавайки ги да използват услугите на компанията, за да инвестират в криптовалути.

Никой от ответниците, които са се появявали в рекламите на платформата, "не е извършил надлежна проверка преди да рекламира тези продукти на FTX пред обществото".

Известният адвокат, Дейвид Бойес, който наскоро представляваше основателката на Theranos Елизабет Холмс в съдебния процес срещу нея за измама, е завел делото от името на жителя на щата Оклахома Едуин Гарисън, притежател на носеща лихва сметка във FTX.

В документите се казва, че макар знаменитостите да са обявили партньорството си с FTX, те не са говорили подробно за "естеството, обхвата и количеството на възнаграждението, което са получили лично, за да промотират лъжливата платформа FTX."

В съдебните документи не се посочва конкретна сума, но се казва, че ответниците може да носят отговорност за "нанесени щети за много милиарди долари."