Миналата седмица Сам Банкман-Фрийд беше една от най-влиятелните личности в крипто индустрията.

30-годишниятмилиардер с буйна прическа, наричан SBF, е основател на платформата FTX, която доскоро беше третата по големина крипто борса в света.

Когато цените на криптовалутите се сринаха по-рано тази година, той отпусна заеми за стотици милиони долари на платформите за крипто кредитиране Voyager и BlockFi и придоби дял от хедж фонда Three Arrows, който също беше в затруднено положение. 

Мнозина го сравняваха с Джон Пиърпонт Морган - банкера, спасил американската финансова система през 1907 г.

Сам Банкман-Фрийд похарчи милиони долари от огромното си лично състояние, което в своя пик се оценяваше на 26 милиарда, за да лобира в американския Конгрес за регулиране на крипто сектора.

Той планираше да раздаде голяма част от останалото, подкрепяйки идеята за ефективния алтруизъм - социално движение, което насърчава благотворителните дарения в полза на бъдещето на човечеството.  

Точно затова много хора смятаха, че именно SBF е човекът, който може да спаси индустрията от самата нея - репутация, която той самият подхранваше. 

Но, както гласи поговорката, от високо се пада най-лошо. След като слуховете, че FTX може да изпитва затруднения със своята ликвидност, започнаха да се засилват, инвеститорите изтеглиха 650 милиона активи от борсата на 7 ноември.

Стойността на FTX токена (механизъм за споделяне на печалбите на фирмата) спадна с 84% само за седмица, пише The Economist.

На 8 ноември Сам Банкман-Фрийд и директорът на най-голямата крипто борса Binance Чанпенг Жао обявиха, че Binance е подписала писмо за намерение да закупи FTX.

Ден по-късно обаче компанията се оттегли от сделката, след като разгледа отчетите на FTX. Binance заяви, че проблемите на платформата са „извън нейния контрол или възможност да окаже помощ“.

Според Bloomberg Wealth, състоянието на Сам Банкман-Фрийд сега е по-малко от 1 милиард долара, което представлява спад от 94% за броени дни. Това е най-големият срив в историята. 

Защо се срина FTX? 

Тиражират се две основни версии - на съперничеството и на високомерието. Първата е свързана с конкуренцията между SBF и Чанпенг Жао.  

Банкман-Фрийд притежава три фирми - глобалната борса FTX, американската FTX.US и крипто фонда Alameda Research. На теория това са отделни компании. Но връзките между Alameda и FTX съществуват отдавна и не са особено прозрачни. 

На 2 ноември тази година онлайн изданието CoinDesk съобщи, че токените, издадени от FTX, съставляват две пети от активите на Alameda, което предизвика слухове, че фондът ликвидира други активи, за да защити стойността на токените на FTX.

В отговор на тази информация Жао написа в Twitter, че ще ликвидира портфейла на Binance от FTX токени, тогава на стойност над половин милиард долара.

Фактът, че по-късно той реши да придобие фирмата, накара мнозина да повярват, че именно той е дирижирал целия хаос, хвърляйки съмнение върху FTX и предизвиквайки масови разпродажби на токените ѝ.

Историята изглежда лесна за преглъщане. Между Банкман-Фрид, считан за "златното момче" на криптовалутите, и Жао, който е по-богат, но далеч не толкова популярен и по-малко аплодиран, никога не е имало много топли чувства.

Жао отдавна твърди, че фирмата му е със седалище „никъде“. Той е забранен в няколко държави, включително и във Великобритания, отчасти поради неспазване на правилата за пране на пари и данъчни правила.  

Но Binance все пак предложи помощта си за спасяването на FTX, откъдето пък изниква другата версия  - за историята на високомерието. Трудно е да се разбере какво се е объркало в офисите на FTX и Alameda. Една борса, която посредничи между купувачи и продавачи, за което взима съответната такса, не би трябвало да фалира лесно.

Обикновено борсите не са изложени на рисковете от масови разпродажби, тъй като те просто държат активи от името на инвеститорите. Може би именно покупките на активи и заемите на Сам Банкман-Фрийд са нарушили този баланс.

Или може би проблемът се крие в "мътната" връзка с Alameda.  На 9 ноември стана ясно, че Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ още преди месеци е започнала разследване на управлението на средствата на FTX, както и на връзките между фирмите на Банкман-Фрийд.

Какво следва след фалита на FTX?

Каквато и да е причината за срива, последствията за крипто индустрията вероятно ще бъдат ужасни. Тазгодишният срив в цените на дигиталните валути до този момент взимаше само "жертви", за които проблемите биха се очаквали така или иначе - лошо проектирани стейбълкойни, хедж фондове и няколко платформи, които са отпускали заеми в рискови криптовалути.

Това, че катастрофата идва за голям и уважаван бизнес, като този на SBF, е сериозен удар. 

"Касапницата" вече се разпространи и в други части на индустрията, като доведе до спад в цената на биткойн с 21% от 8 ноември до 16 290 долара за брой. Инцидентът принуди и други компании да се опитват да успокоят клиентите си.  

Акциите на водещата крипто борса Coinbase загубиха една пета от стойността си през последните дни и са близо до най-ниските си нива за всички времена.

В зависимост от това колко мрачни се окажат детайлите, колапсът на FTX може да е достатъчен, за да "замрази" приемането на криптовалутите от институциите и индивидуалните инвеститори поне за известен период от време. 

Няколко институционални инвеститори, включително сингапурския инвестиционен фонд Temasek, японската технологична инвестиционна група SoftBank и канадския пенсионен фонд Teachers’ Pension Plan, притежаваха дялове във FTX. 

Сега законодателите ще гледат индустрията с още по-голямо подозрение. Каквито и да са причините за грандиозния провал на FTX, историята очевидно може да се превърне в истинска трагедия за индустрията.