През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. 

Другият процес, който вече се разгръща, е вдигането на лихвените проценти, макар че в България това все още не се усеща толкова силно. През следващата година обаче се очаква и тук то да окаже влияние. 

По думите ѝ, пандемията от COVID-19 е отключила процес, който стимулира търсенето и бързото сключване на сделки.

"Миналата година имаше ръст между 20% и 30% от обема на сделките. Но беше ясно, че тази тенденция рано или късно ще приключи", заяви експертът, допълвайки, че настоящият момент е много добър за продажба, тъй като цените се намират на най-високите си нива за последните 15 години. 

"Недостатъчното предлагане беше един от основните двигатели на този растеж, тъй като по време на пандемията някои от продавачите се изтеглиха от пазара, а част от проектите за ново строителство се забавиха.

При новото строителство покупката "на зелено" все още е единствената опция, тъй като проектите в напреднал етап на изграждане са почти разпродадени или изборът не е особено голям", заяви Стойкова. 

По думите ѝ, жилищата у нас се продават средно за около 30 дни след публикуване на обявата, като има и такива, които се реализират в рамките на 2-3 дни. Предлагането обаче, според нея, все още не е достатъчно - особено на вторичния пазар, на който се предлагат готови обзаведени жилища. 

На въпрос дали може да се повтори в определена степен имотната криза от 2008 г., Стойкова отговори, че това е много малко вероятно, тъй като ситуацията към момента е много по-различна.

Тя посочи като пример нивата на доходите, които днес са много по-високи, отколкото бяха преди 14 години и въпреки че цените на имотите се доближават до тези от 2008 г., а на някои места дори ги надминават, съпоставени със средната заплата, те са много по-достъпни, отколкото тогава. 

През 2008 г. са били необходими три средни месечни заплати за покупка на един квадратен метър жилища в София, сега е нужна малко повече от една заплата, сочат данните на Bulgarian Properties. 

"Показателно е, че тази година се промени драстично профилът на закупуваните жилища. Докато пандемията накара купувачите да търсят по-големи жилища - тристайни и четиристайни апартаменти, тази година се вижда рязко увеличаване на интереса към двустайните апартаменти.

Над 70% от сделките са именно с такъв тип имоти. Това е индикация, че голяма част от тях се купуват с инвестиционна цел", коментира Полина Стойкова. 

Когато става въпрос за инвестиция, се търсят основно имоти в големите градове, най-вече София, Пловдив, Варна и Бургас. По отношение на селските имоти, експертът отбеляза, че се наблюдава известен отлив на купувачи, в сравнение с бума на интереса към този тип жилища по време на пандемията.

Що се отнася до ваканционните имоти в курортите, те се купуват основно за собствено ползване, тъй като дават възможност за удължаване съответно на летния или зимния сезон. 

"Тази година те преживяха истински ренесанс. В Слънчев бряг и региона видяхме рекорди както в броя на сключените сделки, така и при цените. Цяло десетилетие там имотите се продаваха за около 500 евро на квадратен метър, докато в момента вече се търгуват на около 700 евро", заяви Стойкова. 

По отношение на наемите също се наблюдава известно нарастване на цените, коментира изпълнителният директор на Bulgarian Properties. То обаче е в рамките на 10-15% и е по-скоро възстановяване от спада по време на пандемията.  
 
Полина Стойкова прогнозира, че през 2023 г. цените ще се успокоят и темповете на нарастване ще се забавят. Спад на цените обаче, според нея, е много малко вероятен, тъй като, за да се случи, трябва да станем свидетели на по-сериозен икономически шок, като ръст на безработицата, рязък скок на лихвените проценти, рецесия или спад на доходите, но в близко бъдеще подобни сценарии не се очертават.