Карането на ски никога не е било евтино занимание.

Заслужава си обаче да пренебрегнем цените на екипировката, ски картите и скъпата храна в планината заради чистия въздух, усещането за приключение и физическата активност.

Освен това в Европа все още има изгодни зимни дестинации, които ще ви осигурят евтина ски ваканция, въпреки изтънелия бюджет за забавления.

Daily Mail представя някои от тях:

Андора

Отправете се към малкото княжество Андора, разположено между Франция и Испания в Пиренеите, за безмитно пазаруване и отлични условия за каране на ски.

Основната ски зона на страната се нарича Grandvalira, като предлага 200 км писти, подходящи за средно напреднали и начинаещи, свързващи курортите Солдеу, Ел Тартер и Пас де ла Каса. Има много бюджетни хотели.

България

Pixabay

България официално е най-евтиното място за каране на ски в Европа, според последното проучване на Post Office Travel Money.

Боровец и Банско са двата най-добри курорта, посочва Daily Mail. Очаквайте подходящи за средно ниво скиори писти с красиви склонове, оградени с дървета. Нощният живот е оживен, като и двамата куррота предлагат добри ресторанти и барове.

Австрия

Pixabay

Алпбах е прекрасен малък австрийски ски курорт със склонове, виещи се през гори, традиционни планински ресторанти, хотели в стил хижа и сънлива атмосфера.

Не е особено подходящо за опитни скиори, но има няколко предизвикателни писти и много неща, които да зарадват каращите на средно ниво.

Италия

Pixabay

Заради Зимните олимпийски игри в Торино през 2006 г. бяха инвестирани много пари в курорта Бардонечия.

Разходите за живот тук са ниски, а лифт картите и оборудването под наем са на добри цени. През седмицата е спокойно, но през уикенда в курорта пристигат тълпи от близкия град Торино.

Пистите са подходящи за средно напреднали.

Австрия в 20 снимки и факти

Франция

Малко хора са чували за курорта Ле Контамин, в близост до по-известните Шамони и Межев. Това е малка, приятелска общност, най-подходяща за начинаещи и средно напреднали, като 120 км писти са достъпни след кратко пътуване с автобус.

Намира се на върха на долина, с широко отворени писти над линията на дърветата, издигащи се до 2500 м в сянката на Мон Блан.

Сараево

Pixabay

Столицата на Босна е домакин на Зимните олимпийски игри през 1984 г., така че има страхотни писти. Основният курорт е Яхорина, с повече от 47 км ски писти (една от които е домакин на спускането за жени през 1984 г.) и причудливо, традиционно село с невероятни ресторанти и барове.

Любителите на планината, но не и на ските, могат да разгледат околните забележителности, включително мястото, на което е убит Франц Фердинанд, довело до Първата световна война.