Загубите на Илон Мъск през 2022 г. надхвърлиха за първи път 100 млрд. долара, след като цената на акциите на производителя на електромобили Tesla Inc. падна до най-ниското си ниво от две години.

Съоснователят на Tesla все още е най-богатият човек в света с лично състояние в размер на 170 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, дори и след като вчера богатството му се сви с 8.6 млрд. долара.

Състоянието на Мъск намалява със 100.5 млрд. от началото на годината, като това е най-големият спад в индекса на милиардерите, след като достигна върховите 340 млрд. долара преди повече от година.

Производителят на електромобили, който съставлява по-голямата част от богатството на Мъск, в момента изпитва затруднения с COVID ограниченията в Китай, която е най-големият пазар на компанията извън САЩ.

Базираната в Остин, Тексас, компания наскоро обяви, че изтегля над 300 000 автомобила заради проблем със стоповете, като междувременно се бори с проблеми във веригите на доставки и нарастващите разходи за суровини.

Вчера акциите на Tesla поевтиняха с 6.8% - до 167.87 долара за брой на Нюйоркската фондова борса, което беше най-ниското ниво от ноември 2020 г., като губят 52% от стойността си от началото на годината. За сравнение, технологичният индекс Nasdaq 100 губи 29%.

Мъск напоследък е зает с Twitter, която купи миналия месец срещу 44 млрд. долара. Компанията изгуби около 60% от служителите си, откакто милиардерът пое контрола над нея.