Покупките на криптовалути от страна на институционалните инвеститори са се увеличили през последната година, въпреки че индустрията преминава през т. нар. "крипто зима", по време на която цената на дигиталните парични единици спадна значително.

Това показва проучване на Coinbase, цитирано от Cointelegraph. 

Проучването е проведено между 21 септември и 27 октомври тази година, а резултатите от него показват, че 62% от институционалните инвеститори, инвестирали в крипто, са увеличили портфейлите си през последните 12 месеца.

За сравнение, само 12% са намалили своята крипто експозиция, което показва, че повечето институционални играчи вероятно са оптимистично настроени по отношение на дигиталните активи в дългосрочен план, въпреки срива на цените.

Повече от половината от анкетираните инвеститори заявяват, че или използват, или планират да използват стратегията "купи и задръж" по отношение на криптовалутите - с убеждението, че цените им ще се движат в сравнително тесен диапазон през следващите 12 месеца.

Освен това, 58% от респондентите очакват да увеличат крипто портфейлите си през следващите три години, като почти половината поддържат мнението, че оценките на криптовалутите ще се увеличават в дългосрочен план.

Регулаторната несигурност остава водещ фактор, за който повечето инвеститори се притесняват, когато преценяват дали да инвестират в крипто индустрията. Това важи особено силно за онези, които планират да инвестират през следващите 12 месеца - 64% от тях изразяват подобни опасения.

Проучването на Coinbase е проведено сред 140 институционални инвеститори от Съединените щати, които колективно управляват активи на обща стойност около 2.6 трилиона долара.  

През октомври друго проучване на дъщерното дружество на Fidelity Investments - Fidelity Digital Assets, стигна до подобни констатации. 

И двете проучвания обаче са проведени преди колапса на FTX, отбелязва изданието. След фалита на крипто борсата общите активи под управление на институционалните крипто инвеститори се понижиха до 22 милиарда долара, което е най-ниското им ниво от две години насам.