Китайската технологична компания Baidu твърди, че в някои големи градове роботизираните й таксита вече се радват на почти същата популярност като традиционните услуги за споделени пътувания.

През третото тримесечие на годината всяко от автономните таксита на Baidu е осъществявало средно по над 15 курса на ден в Пекин, Шанхай и Гуанджоу, заяви главният изпълнителен директор на компанията Робин Ли.

“По наши данни, тази цифра е доста близо до средния брой курсове на традиционните услуги за споделени пътувания,” каза още Ли. Той обаче не споделя с по колко автомобила разполага компанията във всеки от градовете.

За сравнение, автомобилите за споделени пътувания в Ню Йорк са осъществявали по около 12 курса на ден през септември.

В Пекин, Шанхай и Гуанджоу роботакситата на Baidu, които носят името Apollo Go, могат да се движат само в определени градски райони.

От компанията не са обявили дали могат да таксуват гражданите за пътувания с нейните роботаксита в Гуанджоу или Шанхай.

Преди около 12 месеца Baidu получи разрешение от градските власти в Пекин да започне да таксува пътниците в район, който се намира на около половин част от центъра на града. При тези курсове все още се налага в автономния автомобил да присъства човек от компанията.

Тази седмица обаче от Baidu обявиха, че са получили одобрение от властите в Пекин да тестват 10 роботаксита без наличието на служител от компанията на предната седалка.

От Pony.ai - стартъп компания, която също разполага с роботаксита, обявиха, че са получили сходно разрешение.

Превозите и на двете компании във въпросния район на Пекин са силно субсидирани. Проверка на CNBC в приложенията на Apollo Go и Pony.ai е установила, че курсовете се осъществяват с над 80% отстъпка в цената.

Baidu има роботаксита в много градове в Китай и може да таксува пътниците за превозите поне в седем от тях, според компанията.

Общите пътувания с роботаксита са нараснали с над 300% на годишна база през третото тримесечие до над 474 000, обявиха тази седмица от компанията.

От там също така смятат, че роботакситата Apollo Go, в крайна сметка, ще започнат да носят печалба и ще бъдат по-евтини за ползване от традиционните превози през приложения.