Ford и Volkswagen - два от най-големите автопроизводители света, слагат край на общите си усилия за разработването на автономни автомобили – стартъп компанията Argo AI.

От Ford обявиха, че са стигнали до заключението, че рентабилната комерсиализация на автономните автомобили е по-далеч в бъдещето, отколкото са очаквали.

Компанията остава “оптимистично настроена” по отношение на бъдещето с изцяло автономни автомобили, “но до рентабилните, напълно автономни превозни средства трябва да се измине дълъг път и не е необходимо ние непременно сами да създаваме тази технология,” заяви главният изпълнителен директор на Ford Джим Фарли.

Вместо това компанията ще се фокусира върху по-простичките технологии за подпомагане на водача, които са по-лесни за разработване и пускане на пазара.

Някои от служителите на Argo AI ще се присъединят към Ford за тази дейност, каза Фарли. Ford предлага технология за подпомагане на водача на име BlueCruise, която е конкурент на софтуера Autopilot на Tesla.

От VW очертаха сходни планове в изявлението.

“Нашата цел е да предложим на нашите клиенти най-силните функции в най-ранния подходящ момент и да направим разработката възможно най-рентабилна,” заяви главният изпълнителен директор на VW Оливер Блуме.

От Argo AI потвърдиха в свое изявление, че компанията преустановява дейност.

“Много от служителите ще получат възможност да продължат да работят по технологии за автоматизирано управление на автомобили с Ford или Volkswagen, докато договорите с други, за съжаление, ще бъдат прекратени,” се казва в изявлението на Argo AI.

Argo беше основана през 2016 г. и имаше по-малко от 200 служители през 2017 г. Броят на служителите нарасна до над 1 000 през 2020 г., след инвестиции от страна на Ford и VW, и до около 2 000 през 2022 г.

Ford и VW обявиха за първи път през юли 2019 г., че ще инвестират заедно в Argo AI. Компанията разработваше роботаксита.

Компаниите обаче установиха, че разработването на автономни автомобили е изключително скъпо. От Ford обявиха, че загубата на компанията от инвестицията й в Argo AI е 2.7 млрд. долара, което е довело до 827 млн. долара нетна загуба за третото тримесечие.

По-рано през седмицата стана ясно, че подразделението за автономни автомобили на General Motors - Cruise, отчита загуба от 1.4 млрд. долара през 2022 г.

Дори и подразделението на Alphabet - Waymo, което е лидер в тази индустрията и е финансирано от големите печалби на Google, приема външно финансиране, за да облекчи големите разходи.

От Ford обявиха, че Argo AI не е успяла да привлече нови инвеститори.