Компаниите за добив на криптовалута, които искат да се установят в щата Ню Йорк, може да се натъкнат на нови ограничения.

Губернаторът Кейти Хочъл подписа нов закон за околната среда, засягащ и "копаенето" на криптовалути, което превръща Ню Йорк в първия щат, налагащ регулаторни ограничения върху тази дейност, съобщава електронното издание Engadget.

Законът установява двугодишно "замразяване" за издаване на нови и подновяване на разрешителни за електроцентрали с изкопаеми горива, използвани за добив на активи, които изискват удостоверяване на „доказателство за работа“ ("proof of work") (какъвто е биткойнът, например). 

Щатският отдел за опазване на околната среда ще трябва да проучи дали и как крипто добивите вредят на усилията на правителството в борбата с изменението на климата.

Законопроектът беше приет от щатското законодателно събрание през юни, но беше подписан от Хочъл по-рано тези седмица.

Някои политици и природозащитни организации се притесняват, че криптовалутите, и особено тези, включващи т. нар. "доказателство за работа", консумират твърде много енергия. 

Интензивният изчислителен процес увеличава натоварването на електрическата мрежа и дори подтикна някои минни компании в Ню Йорк да изградят електроцентрали, базирани на природен газ, за ​​да поддържат дейността си.

Някои представители на крипто индустрията се опитват да минимизират въздействието си върху околната среда. Ethereum, например, наскоро завърши сливането с по-малко енергоемка система, базирана на т. нар. „доказателство за залог“ ("proof of stake"), която е свързана с валидиране от определени потребители.

Засега не е сигурно дали други щати ще последват примера на Ню Йорк. Сенаторите на Демократическата партия притискат Тексас да предприеме действия относно енергийните изисквания за копаене на крипто, но правителството на щата засега не е предприело никакви мерки в тази посока. 

Не е изненадващо, че поддръжниците на криптовалутите също се противопоставят на новите закони, ограничаващи тяхната дейност. Камарата за дигитална търговия твърди, че законът на Ню Йорк създава „опасен прецедент“ и че добивът с доказателство за работа играе важна роля в икономическия растеж. 

Освен това е налице и въпросът за ефективността – законът на Ню Йорк може да накара някои крипто миньори да се насочат към щати с по-свободна политика.