Милиардерът инвеститор Уорън Бъфет е отявлен критик на биткойна, като нееднократно през последните години е определял криптовалутата като безполезен, рисков и спекулативен актив.

Почитателите на криптовалутите обаче пренебрегваха предупрежденията на главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway и покачиха цената на биткойна от около 7 000 долара в началото на 2020 г. до над 64 000 долара през ноември 2021 г.

Стойността на най-популярната дигитална валута обаче пада с над 65% - до под 17 000 долара, от началото на 2022 г.

Инвеститорите в криптовалути са изгубили около 2 трлн. долара от достигнатия пик в цените преди година, a в последните дни криптопазарът понесе нов удар с фалита на една от най-големите крипто борси в света FTX.  

Ето и 16-те най-добри цитата на Бъфет за биткойна и криптовалутите като цяло:

1. "Криптовалутите на практика нямат стойност и не произвеждат нищо. Те не се умножават, не могат да ви пратят чек по пощата, не могат да правят нищо. Това, на което се надявате, е, че ще се появи някой друг, който ще плати повече пари за тях на по-късен етап, но тогава този човек вече ще има проблем. По отношение на стойността им тя е нула." — CNBC, февруари 2020 г

2. "Това е гениално и блокчейнът е важен, но биткойнът няма никаква уникална стойност, не произвежда нищо. Можете да го гледате цял ден и от него няма да излязат малки биткойни или нещо подобно. Това на практика е една заблуда." — CNBC, февруари 2019 г.

3. "Ако вие и аз си купим различни криптовалути, те няма да се умножат. Те просто ще си стоят там. И аз трябва да се надявам, че следващия път вие ще се въодушевите повече, след като съм ги купил от вас, а след това аз ще се въодушевя повече и ще ги купя от вас. Можем да си стоим вкъщи и сами да покачваме цената. В крайна сметка обаче, там пак ще си има един биткойн, а ние ще трябва да намерим някой друг." — CNBC, май 2018 г.

4. "По отношение на криптовалутите мога да кажа почти сигурно, че ще свършат лошо. Ако можех да купя петгодишни пут опции върху всяка от криптовалутите, с радост бих го направил, но никога не бих скъсил нещо, което не струва и цент." — CNBC, януари 2018 г.

6. "Това, на практика, е един мираж. Това е много ефективен начин за прехвърлянето на пари и при това можете да го правите анонимно. Чекът също е начин за прехвърляне на пари. Чековете струват ли много пари, само защото с тях могат да се прехвърлят пари? Надявам се биткойнът да се превърне в по-добър начин за правенето на това, но то може да бъде копирано по най-различни начини. Идеята, че има някаква огромна присъща стойност, е просто някаква смешка за мен." — CNBC, март 2014 г.

7. "Това не е валута. Тя не може да покрие теста за валута. Не бих се изненадал, ако не съществува след 10 или 20 г. Това не е трайно средство за размяна, не е средство за съхранение на стойност. Много е спекулативно и хората купуват и продават, защото се надяват, че ще поскъпне или ще поевтинее, както са го правили с луковици на лалета преди много време." — CNBC, Март 2014 г.

8. "Повишаващата се цена привлича повече купувачи, а хората си мислят, 'Трябва да се включа в това' и е по-добре, ако не го разбират. Ако не го разбираш, се въодушевяваш много повече, отколкото ако го разбираш." — CNBC, май 2018 г.

9. "Цената ще се подхранва сама известно време, в някои случаи и в по-дълги периоди, а понякога и до изключителни числа. Нещата обаче ще приключат лошо при криптовалутите." — при обсъждане на спекулативни балони по време на годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway през 2018 г.

10. "Ще се справите много по-добре, ако притежавате продуктивни активи в следващите 50 години, отколкото ако притежавате късчета хартия или биткойни." — CNBC, март 2014 г.

11. "Навличам си достатъчно неприятности с неща, за които си мисля, че знам нещо. Защо ми е притрябвало да заема дълга или къса позиция в нещо, за което не знам нищо? Ние не трябва да знаем какво ще се случи с какаовите зърна или с криптовалутите. Просто трябва да се фокусираме върху акциите на между 8 и 10 компании."— CNBC, януари 2018 г

12. "Криптовалутите привличат всевъзможни шарлатани, които се опитват да създава най-различни борси или каквото там са. Това е нещо, при което не толкова успели хора виждат възможност да изпързалят хора, които се опитват да забогатеят, защото съседът им е забогатял, купувайки от тези неща, които никой от тях не разбира. Това ще свърши зле." — събрание на акционерите през 2018 г.

13. "Биткойнът се използва за прехвърлянето на големи суми пари незаконно. Логичният ход във връзка с въвеждането на биткойна е да се скъсят акциите на производителите на куфари заради парите, които се местят в куфари от една държава в друга по един или друг начин. Търсенето на куфари вероятно ще падне. Можете да погледнете по този начин на икономическия принос на биткойна към обществото." — CNBC, февруари 2020 г

14. "Не притежаваме никакви криптовалути и не сме скъсили никакви криптовалути. Никога няма да имаме отворена позиция, свързана с тях." — CNBC, януари 2018 г

15. "Не притежавам никакви биткойни. Не притежавам никакви криптовалути и никога няма да притежавам. Може да създам валута "Уорън" и да кажа, че ще има само 21 млн. токена от нея. Можете да се сдобиете с нея, след като умра, но няма да можете да правите нищо с нея, освен да я продадете на някой друг." — CNBC, февруари 2020 г.

16. "Наистина съжалявам, че това се случва, защото хората имат надежди, че нещо такова ще промени живота им." — CNBC, февруари 2019 г.