Китайските държавни медии обръщат огромно внимание на Световното първенство по футбол, но мачовете подхранват разочарованието у хората в страната, че са изолирани от празненствата.

Освен че китайският национален отбор не се класира за Мондала, сцените на празнуващи хора без маски и шумните събирания в Катар дразнят зрителите, които са насърчавани да не се събират, за да гледат мачовете.

Мнозина използваха Световното първенство, за да се оплачат от прилаганите в момента в Китай стратегии. Страната поддържа политика на нулев COVID, при която цели общности биват изолирани заради единичен случай на вируса с цел предотвратяване на разпространението му.

Китай в момента отчита най-големия скок на случаите от шест месеца, а локализираните локдауни се увеличиха в последните седмици. 

Футболът е много популярен в Китай, а президентът Си Дзинпин е известен с това, че е почитател на спорта, като дори преди е казвал, че за неговата страна е мечта да домакинства на Световно първенство.

В резултат на това, мачовете от Катар се предават по националната телевизия CCTV, а държавните медии се стремят да засилят "присъствието" на Китай. От Global Times разказват как произведени в Китай продукти - "от автобуси до стадиона Лусаил и дори климатици, са добре представени на събитието ".

Водещи медии, като CCTV, също така информираха за присъствието на китайски знаменосци на церемонията по откриването на Мондиала, както и за пристигането на две панди в Катар, които ще "се срещат" с посетителите, пристигащи на спортното събитие.

Очевидно е обаче, че COVID-19 помрачи стандартните изживявания по време на подобен форум. В някои големи градове увеличението на броя на случаите доведе до поредно затваряне на бизнеси и ограничаване на движението на хората.

Тъй като не могат да отидат на бар, според Global Times, някои фенове "избират да гледат мачовете у дома със своите семейства". Други пък са се насочили към места за къмпингуване.

Полетите между Катар и Китай също са силно ограничени за онези, които се надяват да посетят мачове на живо.

Мнозина усещат голяма изолация по отношение на събитието.

По-рано през седмицата в китайското чат приложение WeChat бързо се разпространи отворено писмо, в което се поставя под въпрос политиката на нулев COVID на страната и се пита Китай "на същата планета" като Катар ли е.

В социалната мрежа Weibo пък мнозина коментират, че докато гледат мачовете, се чувстват разделени от останалата част от света.

Някои потребители казват, че им е трудно да обяснят на децата си защо случващото се на Световното първенство е толкова различно от случващото се в тяхната страна.