Турската централна банка намали основния си лихвен процент за четвърти пореден месец до едноцифрени стойности, въпреки високата инфлация в страната.

По този начин институцията продължава да се съобразява с политиката на разхлабване на монетарната политика, за която настоява президентът Реджеп Тайип Ердоган, пише The Wall Street Journal. 

Комитетът по паричната политика на банката обяви по-рано днес, че е намалил основния си лихвен процент с 1.5 процентни пункта до 9%.

Турция изпадна във валутна криза миналата година, след като централната банка приложи серия от намаления на лихвите по настояване на Ердоган. Той настоява за поддържането на по-ниски лихви като част от неортодоксалната си стратегия за насърчаване на икономическия растеж. 

Кризата изтри повече от половината от стойността на лирата и тласна милиони турци по-близо до бедността.

Правителството на Ердоган обаче поддържа тезата, че намаляването на лихвените проценти, в крайна сметка, ще доведе до по-ниска инфлация, противно на това, което се наблюдава исторически в глобалната икономика.

Централните банки по целия свят повишават лихвените проценти тази година, за да успокоят необуздания ръст на потребителските цени в резултат на поскъпването на енергията, прекъсванията на глобалната верига на доставки и инвазията на Русия в Украйна.

Инфлацията в Турция е над 85%, според държавната статистическа агенция, което я прави седмата най-висока в света. 

Според много икономисти обаче, действителният процент на инфлацията в Турция е много по-висок от официалния и вече се доближава почти до 200% годишно. 

С днешното понижение на лихвите институцията обяви, че приключва настоящия цикъл на разхлабване на монетарната политика. 

"Отчитайки нарастващите рискове по отношение на глобалното търсене, комитетът прецени, че текущият лихвен процент е адекватен и реши да прекрати цикъла на намаляване на лихвите, който започна през август", се посочва в изявлението на централната банка.