Полицията в Индия обвини плъхове за унищожаването на близо 200 кг кофискуван канабис, който се съхранявал в полицейски управления.

"Плъховете са малки животни и не се страхуват от полицията. Трудно е наркотикът да бъде опазен от тях," обявиха от съд в щата Утар Прадеш.

От съда помолили полицията да предостави конфискуваните количества като доказателство за случаи с търговия с наркотици.

Съдията е посочил три случая, в които марихуаната била унищожена от гризачи.

Когато съдът помолил полицията да предостави 195 кг от иззетия наркотик като доказателство, станало ясно, че канабисът е бил унищожен от плъхове.

В друг случаи с 386 кг канабис от полицията подали доклад, в който посочват, че "част" от това количество е било "изядено от плъхове".

Част от 700 килограма марихуана, конфискувани от полицията, пък се съхранявали в полицейски станции в окръг Матура и били изложени на опасност да бъдат унищожени от плъхове.

През 2018 г. осем аржентински полицаи бяха уволнени, след като обвиниха мишки за изчезването на половин тон канабис от полицейски склад. Експерти обаче оспориха това твърдение, заявявайки, че е малко вероятно животните да объркат наркотика с храна и ако той е бил изяден от голяма група мишки, в склада е щяло да има много техни трупове.

През 2017 г. полицията в източния индийски щат Бихар обвини плъхове за изпиването на хиляди литри конфискуван алкохол - година след като щатът забрани продажбата и консумацията на алкохол.

През 2018 г. техници, пристигнали за поправка на повреден банкомат в индийския щата Асам, откриват накъсани банкноти на стойност над 1.2 млн. рупии (14 691 долара), като подозират, че това е дело на плъхове.