Новият собственик на Twitter Илон Мъск обяви днес, че ще даде "амнистия" на блокирани потребители, което, според експерти по онлайн сигурност, ще доведе до увеличаване на тормоза, дезинформацията и езика на омраза, предаде Асошиейтед прес.

Милиардерът обяви решението си, след като проведе анкета в своя профил дали да се възстановят акаунтите, които "не са нарушили закона и не участват в прекалено голям спам". Резултатът от гласуването беше 72 процента "за", посочва darik.bg.

Изненадващо съобщение: Мъск идва в България през април?

"Хората се произнесоха. Амнистията започва следващата седмица. Глас народен - глас Божи", обяви Мъск в Тwitter, като написа сентенцията на латински.

Със същата фраза "Глас народен - глас Божи" Мъск обяви преди дни възстановяването на акаунта на бившия американски президент Доналд Тръмп, след като отново проведе анкета.

Тръмп беше блокиран за насърчаването на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. След новината за възстановяването на акаунта му той заяви, че не мисли да се връща в Twitter, макар че профилът му не е изтрит.

От Софийската опера и балет поканиха Илон Мъск на тяхно събитие

В месеца, откакто Илон Мъск е собственик на Twitter, много групи за наблюдение на платформата за расизъм, антисемитизъм и език на омразата съобщават за увеличение на подобни случаи. Има засилване и на расисткия тормоз срещу футболисти, играещи на провеждащото се в момента Световно първенство по футбол.

Зачестилите случаи на неподходящо съдържание до голяма степен се дължат на решението на Мъск да освободи половината от 7500-те служители на компанията, уволнението на висши кадри и серията от промени, които доведоха до стотици напускания. 

10 факта за Белоградчишките скали, които не само Илон Мъск не знае

Неизвестен остава и броят на фирмите подизпълнители, следящи за съдържанието в Twitter. Сред подалите оставка е ръководителят на отдела за сигурност Йоел Рот, а много рекламодатели също решиха да се оттеглят.

На 28 октомври - ден след като пое контрола над Twitter, Илон Мъск написа в платформата, че нито един блокиран акаунт няма да бъде възстановен, докато в компанията не се сформира "съвет по съдържанието", в който да се разглеждат определени случаи.

Във вторник милиардерът се отказа от идеята и обяви, че тя е била по настояване на "голям брой групи от политически и социални активисти", които са "нарушили сделката", като са накарали рекламодатели да се оттеглят поне временно от платформата.

Ето как изглеждат дамите до най-богатите мъже в света (снимки)

В доклад на Европейския съюз от днес беше съобщено, че през тази година на компанията отнема повече време да прегледа неподходящо съдържание, а премахването му е по-малко, в сравнение с 2021 г. Данните от доклада са събрани през пролетта, преди Мъск да придобие Twitter.

Те са част от оценка на онлайн платформите за съответствие с установените правила на ЕС срещу дезинформацията. Докладът посочва, че от Twitter реагират на едва половината от сигналите за език на омразата в рамките на 24 часа, за разлика от 81 процента през миналата година.