Потребителите в САЩ са похарчили рекордните 9.12 млрд. долара онлайн по време на Черния петък. Това обявиха от Adobe, които проследиха продажбите на големите вериги за продажби на дребно.

Продажбите през 2022 г. са с 2.3% по-високи спрямо предходната година.

Най-голям ръст се отчита при потреблението на ел. техника (221% спрямо средните продажби на дневна база през месец октомври).
Покупките на играчки са нараснали с 285%, докато продажбите на фитнес оборудване растат с 218%.

Много от потребителите избраха различни методи за плащане по време на Черния петък, на фона на високите цени и инфлацията, пише CNBC. Ръст от 78% спрямо седмица по-рано се отчита при моделът „Купи сега, плати по-късно“.

Общо 48% от покупките по време на Черния петък са направени през смартфони. Това е нов рекорд, тъй като година по-рано данните на Adobe показаха, че те са съставлявали 44 на сто от всички поръчки.

Рекордните приходи по време на Черния петък идват само ден, след като американците похарчиха 5.29 млрд. долара по време на Деня на благодарността.

Обикновено по време на този празник в САЩ се харчат между 2 и 3 млрд. долара, казват от Adobe.

Оттам прогнозират, че Кибер понеделникът (бел. ред Cyber Monday) ще отчете оборот от 11.2 млрд. долара. Потреблението ще е с 5.1% по-високо от миналата година.