Оживените градове, елегантната архитектура, умопомрачително разнообразната история и някои наистина удивителни пейзажи правят Сърбия една от най-завладяващите страни в Източна Европа.

Тя е изобилна, гостоприемна и изпълнена с културни и кулинарни наследства от османските и хабсбургските времена.

Освен това е едно от най-достъпните места за посещение: някои от цените, особено на храна, напитки и транспорт, ще накарат портфейла ви да ликува, пише Independent.

Нейните национални паркове – обхващащи речни каньони, планини, езера, пещери и гори, показват дивата природа и красота на Сърбия.

Турция - удивителни гледки и интересни факти

Ограничения за пътуване и изисквания за влизане в страната

В Сърбия вече няма никакви ограничения, свързани с COVID-19. Маските не са задължителни, въпреки че част от населението все още ги носи.

Най-доброто време за пътуване

Месеците от пролетта до есента са най-доброто време, тъй като зимата може да бъде студена и снежна (освен ако не искате да карате ски в главния ски курорт на Сърбия - Копаоник).

Страната предлага натоварена програма от фестивали от май до септември, особено в столицата Белград, както и фестивала Exit в Нови Сад в началото на юли. Джаз фестивалът в Ниш се провежда през август, както и фестивалът на бирата в Белград, и фестивалът на тромпетите в Гуча.

Коледа също е популярно време за посещение на страната, особено православната Коледа, която е на 7 януари (с основни празненства на 6 януари).

Топ региони и градове

Белград

Pixabay

Столицата на Сърбия кипи от активност и е постоянно в движение. Тъй като все по-голяма част от Стари град (Стария град) става пешеходна, удоволствие е да се разхождате по пълните му с кафенета улици, като използвате главната артерия - Кнез Михайлова, като начална точка.

Разгледайте приказното изкуство в Националния музей на Сърбия на Площада на Републиката, преди да се отправите към Калемегдан - огромния исторически парк, който гледа към сливането на реките Дунав и Сава.

Ще видите бреговете на реките, гъмжащи от плаващи ресторанти и клубове, докато широките крайбрежни пътеки приканват към мързеливи разходки и каране на велосипед. Прекосете Сава до старото хабсбургско предградие Земун и се насладете на прекрасни гледки от неговата кула Гардош.

Обратно в Стари град, ще се сблъскате с главозамайващия избор на места за хапване по покритите с дървета улици на Дорчол. По-на юг - във Врачар, не можете да пропуснете кръглите бели неовизантийски куполи на храма Свети Сава, чийто фантастично блестящ интериор най-накрая е почти завършен след повече от век изграждане.

Нови Сад

Нови Сад - европейската столица на културата за 2022 г. и най-големият град в мултикултурния регион Войводина в Северна Сърбия, има спокоен ритъм на живот. Неговият пешеходен център е изпълнен с красива хабсбургска архитектура с тераси на кафенета, с повече барове и ресторанти, скрити в малки улички и миниатюрни площади.

Започнете сред градските къщи в пастелни цветове на Змай Жовина и покрай Дунавска, където скоро ще стигнете до Музея на Войводина – отлично място да се запознаете с историята на региона.

Пресечете Дунава, за да стигнете до масивната Петроварадинска крепост от 18 век (където се провежда фестивалът Exit) и Градския музей на Нови Сад в нея. Когато времето се затопли, следвайте широката пешеходна пътека покрай река Дунав, за да стигнете до градския плаж в Щранд.

Ниш

Родното място на Константин Велики предлага някои очарователни неща за разглеждане, включително внушителната крепост Ниш, построена от турците през 18 век. Сега е част от колекция от забележителности в главния градски парк, който включва амфитеатър за летни събития, джамията Бали-Бег от 16 век, зоологическа градина и турски хамам от 15 век, който сега е кафене.

Присъединете се към вечерното корсо (сръбската версия на италианската passeggiata – спокойна вечерна разходка) по пешеходната улица Обреновица и кафенетата и ресторантите в османски стил на Копитарева.

За по-отрезвяващ поглед върху сръбската история се отправете към прословутата Кула на черепа, издигната от турците през 1809 г., която е осеяна с черепи на сърби, загинали, противопоставяйки се на османското владичество.

Западна Сърбия

Регионът на Западна Сърбия е пълен със забележителности, включително планините Златибор, водопада Гостилие и прекрасния подземен свят на пещерата Стопича. Ще намерите и няколко възхитителни странности: музеят на открито в Сирогойно, реконструиран така че да изглежда като село от 19 век; постижението на австрийското инженерство - железопътна линия Шарганската осмица, виеща се през планината Мокра гора; както и ексцентричното село Дрвенград, създадено от филмовия режисьор Емир Кустурица.

Pixabay

Най-зрелищната гледка обаче е драматичният карстов пейзаж на Национален парк Тара, който включва река Дрина, която образува естествена граница с Босна.

Това е едно от най-невероятните места за пешеходен туризъм и колоездене със своите 200 километра пътеки. Наемете каяк и разгледайте отблизо Къщата на Дрина - дървена рибарска хижа, кацнала на скала в средата на реката.

Национален парк Фрушка гора

Точно на юг от Нови Сад е Фрушка гора, чиито гъсто залесени планини приютяват 16 манастира, датиращи от 15 до 18 век, пътеки за пешеходен туризъм и колоездене, а в подножието - лозя, произвеждащи първокласни вина.

Следете за диви животни, включително орли, елени и рисове. Лесно е да го посетите от Нови Сад и близкия град Сремски Карловци - приказно място с барокова и неокласическа архитектура.

Най-добрите подценени дестинации

Суботица

Вие сте едва на дузина километра от унгарската граница при Суботица, така че няма да е изненада да видите този северен сръбски град, украсен с двуезични знаци. Всъщност, тя е част от Унгария по-дълго, отколкото от Сърбия.

Не само щедрото използване на червен пипер в ресторантите придава на този град пикантност. Суботица е взрив от цветна ар нуво/сецесионистична архитектура - от кметството (чиято часовникова кула можете да изкачите) до високия дворец Райхле, сега галерия за модерно изкуство. Има още красота в стил ар нуво в съседния спа курорт на езерото Палич, на 10 километра с автобус или велосипед.

Вършац

В точката, където равнините на региона Банат на Войводина се доближават до румънската граница и Карпатите, се открива приятната гледка на хълмовете Вършац, с привлекателния град в основата му. Някои от най-добрите вина на Сърбия идват от лозята, които покриват склоновете над Вършац, а улиците на града с класическа и неоготическа архитектура от 18 век носят удоволствие за изследователите му.

Отправете се на пешеходен туризъм в хълмовете Вършац и се огледайте за отбранителната кула от 14 век, откъдето се откриват невероятни гледки към провинцията.

Сокобаня

Римляните са сред първите, които са се възползвали от термалните извори на Сокобаня. Хамамът, построен от турците през 17 век, все още се използва днес в този атрактивен спа курорт на час северно от Ниш.

Заобиколен от гористи върхове и разполовен от река Моравица (която предлага няколко речни плажа), Сокобаня е и първокласна територия за туризъм и планинско колоездене. Една от пътеките води до руините на Сокоград - средновековна крепост, която предлага впечатляващи планински гледки.

Най-добрите неща за правене

Разгледайте природния резерват Увац

Лудата серпентина на река Увац има своеобразни завои, които могат да бъдат най-добре оценени от една от няколкото гледни точки по-горе. Тук можете да видите стръмните гористи склонове, издигащи се над ярките тюркоазени води, докато белоглавите лешояди летят отгоре.

Докато сте там, добавете разходка с лодка или пътуване с каяк по реката към списъка си със задължителни дейности.

Отидете до Национален парк Джердап

Pixabay

Най-големият национален парк в Сърбия прегръща десния бряг на река Дунав и предлага няколко от най-необикновените забележителности в страната. Наричано Железните порти, Джердапското дефиле, всъщност, е поредица от клисури, което се появява в маршрутите на речни круизи и наистина е доста поразително.

Начело е средновековната крепост Голубац -нещо като замък, който принадлежи на приказките. Скоро ще се натъкнете на една от най-важните исторически забележителности на Сърбия: мезолитния и неолитния археологически обект Лепенски вир, който датира поне от 7000 г. пр.н.е.

Посетете манастирите

Pixabay

Средновековните манастири на Сърбия са основна част от наследството и историята на страната. Един от най-посещаваните е Студеница от 12 век в Централна Сърбия, който е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и се намира в рамките на биосферния резерват Голия-Студеница.

Той е на около час от един от най-красивите манастири в Сърбия - Жича, който, както повечето други, е построен в пищен неовизантийски стил.

Следвайте винените маршрути

Сърбия прави превъзходно вино, което редовно печели международни награди, но не е особено известно извън границите й. За щастие, има официални винени маршрути, където можете да посетите лозя за дегустации, включително около Суботица, Фрушка гора, Вършац и подобната на Тоскана провинция извън Белград.

В Източна Сърбия, където се срещат границите на Румъния и България, е Неготин - тук възхитителните червени вина Прокупац се произвеждат в абсурдно живописни селски каменни изби, наречени римнице.