Изборът на следващата ваканционна дестинация никога не е лесен. Затова от Fodor's Travel публикуваха две класации за следващата 2023 г. – едната съветва пътешествениците какво да посетят, а другата кои дестинации да избягват.

Ваканционни горещи точки, като Корнуол в Югозападна Англия и популярни щати в американския Запад, включително Аризона, Невада и Юта, се появяват в списъка с непрепоръчителни места, които пътниците трябва да избягват поради етични или екологични съображения.

Междувременно, класацията с препоръки за посещение на Fodor's Travel дава зелена светлина за пътуване до дестинации, като Рай, в Англия, Кернс в Австралия и Уилмингтън в Северна Каролина.

Daily Mail представя двете класации:

Не

Общо 10 места, разделени в три категории, са си проправили път към непрепоръчителните дестинации за посещение през 2023 г.

Корнуол попада в категорията на страдащите от свръхтуризма дестинации, чиито жители се измъчват от трафика, а жилищната криза се „подхранва от краткосрочните ваканционни наеми, които повишават разходите за живот“.

Pixabay

Друга дестинация, която си проправя път в тази категория, е Тайланд. От Fodor's Travel отбелязва, че на остров Ко Тао от тази година е въведена туристическа такса заради натоварването на тропическата морска среда.

Междувременно, американският Запад попада в категорията „Дестинации, страдащи от водни кризи“.

От Fodor's посочват, че в Юта „тълпите от посетители на националния парк и нарастващият туристически сектор са отговорни за най-високото потребление на вода на глава от населението в страната“.

Мауи, Хавай, също се появява в тази категория - туризмът отговаря за най-голямото потребление на вода на острова и местните плащат цената, като трябва да ограничат собствената си употреба.

В категорията „Природа, която се нуждае от почивка“ попада крайбрежието на Етрета в Нормандия, което страда от наплива на туристи, довел до „чести свлачища, предизвикани от твърде много пешеходен трафик“.

Езерото Тахо в Калифорния и Антарктика също попадат в тази категория.

25 интересни факта за Гърция

Да

Четиридесет места, които обхващат „далечните краища на този странен и прекрасен свят“, съставляват препоръчителния за посещение списък на Fodor's за 2023 г.

Северна Америка се представя много добре, като шест нейни дестинации попадат в класацията. Освен Уилмингтън – обявен за „изненадващо фънки град, който е топъл и гостоприемен“, тук са още Айова Сити в Айова, Саскачеван в Канада и басейнът Ачафалая в Луизиана.

Fodor's възхвалява пристанищния град Рай в Източен Съсекс заради близостта му до брега и неговите калдъръмени улици, „покрити със средновековни къщи, които „засмукват“ посетителите в своето завладяващо историческо минало“.

Други горещи точки включват Гранада в Испания, „където звуците на фламенко могат да се чуят да отекват през нощта, а миризмите на тапас се носят по улиците“, както и холандският карибски остров Кюрасао, който Fodor's описва като „легендарен подводен свят на дълбоки рифове“.

Pixabay

Друга препоръчителна дестинация е Бангладеш - макар че обикновено се пренебрегва от пътниците в полза на съседната й Индия, страната предлага невероятна архитектура, изпълнена е с традиционни базари и е известна с реките си.

Ето и двете класации:

Не посещавайте

Страдащи от свръхтуризъм горещи точки

Амстердам, Холандия

Корнуол, Англия

Популярните туристически дестинации на Италия, включително Венеция и крайбрежието на Амалфи

Тайланд, включително залив Майа, Фи Фи Ле и остров Ко Тао Koh Tao

Дестинации, страдащи от водни кризи

Мауи, Хавай

Южноевропейски вододел, включително Малага и Гърция

Американски запад, включително Аризона, Невада и Юта

Природа, която има нужда от почивка

Южно френско крайбрежие и каланки, включително Етрета, Нормандия и националния парк Каланки в Марсилия

Езеро Тахо, Калифорния

Антарктика

Посетете

Поречието на река Ачафалая, Луизиана, Съединени щати

Аютая, Тайланд

Бакалар, Мексико

Бангладеш

Бонер, Карибско море

Кернс, Австралия

Картаген, Тунис

Кей Колкър, Белиз

Крит, Гърция

Кюрасао

Гент, Белгия

Горе, Сенегал

Гранада, Испания

Провинция Гуанакасте, Коста Рика

Гуатапе, Колумбия

Халифакс, Нова Скотия

Хо Ши Мин, Виетнам

Хобарт, Тасмания, Австралия

Айова Сити, Айова

Мадхя Прадеш, Индия

Марипоса Гроув, Калифорния

Маршалови острови

Муреа, Френска Полинезия

Остуни, Италия

Палаван, Филипините

Пуерто Игуасу, Аржентина

Рай, Англия

Салар де Уюни, Боливия

Саскачеван, Канада

Саюлита, Мексико

Семук Чамри, Гватемала

Си Фан Дон, Лаос

Шпицкопе, Намибия

Сао Томе и Принсипи

Делтата на Окаванго

Национален парк Торес дел Пайне, Чили

Трондхайм, Норвегия

Вади Шаб, Оман

Уилмингтън, Северна Каролина

Занзибар, Танзания