Новият Lamborghini Huracán Sterrato, който беше представен тази седмица, ще бъде последният чисто бензинов суперавтомобил от италианската марка.

Той също така се различава от всички модели Lamborghini преди него, тъй като е проектиран да се движи офроуд.

Другите суперавтомобили Huracán имат въздуховоди отстрани, но този модел взема въздуха за своя 5.2-литров  V-10 двигател отгоре, така че да бъде минимизирано засмукването на облаците прах, които изхвърлят гумите.

На покрива на автомобила също така има релси за багаж и оборудване - нещо, което обикновено не се вижда в автомобил Lamborghini.

“Това е напълно различно Lamborghini,” казва главният дизайнер на марката Митя Боркерт.

“Моделът е предназначен за хората тук, в Италия, които ходят на ски. Така отивате на Доломити и имате доста готина кола, на която да поставите ските или сноуборда си. Ако пък карате кайтсърф в Калифорния, можете да поставите дъската си отгоре.”

Моделът Sterrato стои с около 4.5 см по-високо от земята от стандартния Huracan и е около 3.2 см по-широк. 

Общата идея е сходна с тази на представеното наскоро Porsche 911 Dakar. Концепцията на Huracán Sterrato обаче се заражда изцяло вътре в самата компания, според Брокерт, докато инженерите разработвали SUV модела Urus.

В сравнение с другите версии на Huracán е направен компромис заради офроуд характеристиките на Sterrato. Със своите 601 конски сили, автомобилът ще развива максимална скорост от 260 км/ч вместо над 320 км/ч, както е при другите модели Huracán.

Производството на Huracán Sterrato ще започне в завода на Lamborghini в Сант‘Агата Болонезе през февруари. Само 1 499 броя от модела ще бъдат произведени, като базовата цена в Европа ще е 263 000 евро. Цените за другите пазари все още не са обявени.

Sterrato ще бъде последната версия на Huracán. Lamborghini наскоро сложи край на производството на своя флагман Aventador.

Главният изпълнителен директор на Lamborghini Стефан Винкелман преди това обяви, че бъдещите суперколи от марката ще бъдат хибриди, които ще разполагат с електромотор в добавка към бензиновиия двигател.

Lamborghini също така работи по изцяло електрически модел, който обаче ще бъде с четири места, а не традиционен двуместен суперавтомобил.