Индексите на Уолстрийт отчетоха силни повишения, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви, че централната банка може да намали темпото на повишаване на лихвените проценти още през декември.

Широкият борсов индикатор S&P 500 се повиши и затвори над средната си стойност за последните 200 търговски сесии за първи път от април насам.

Пауъл също така предупреди, че борбата с инфлацията далеч не е приключила и че някои ключови въпроси остават без отговор, включително и колко точно ще трябва да се повишат лихвените проценти и за колко време.

Залозите, че Федералният резерв ще намали темповете на повишаването на лихвените проценти, както и последните данни, сочещи леко забавяне на инфлацията, помогнаха на S&P 500 да регистрира втори пореден месец "на зелено". 

Снощи той затвори с ръст от малко над 3%, Dow Jones Industrial Average добави 2.2%, а технологичният Nasdaq Composite отчете повишение от 4.4 на сто. 

Инструментът FedWatch на борсата в Чикаго показва, че към момента търговците на фючърси оценяват шанса Фед да повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта на срещата си през декември на 74%, в сравнение с 65% шанс преди публикуването на коментарите на Пауъл. 

В същото време, вероятността от увеличение със 75 базисни пункта е 25%.

Националният доклад за заетостта на компанията за човешки ресурси ADP показа, че работните места в частния сектор са се увеличили със 127 000 през ноември, което е под предварителните очаквания за ръст с 200 000. Това предполага, че търсенето на работна ръка се охлажда на фона на високите лихвени проценти.

Официалните данни за новосъздадените работни места в неселскостопански сектор на американското Министерство на труда се очакват в петък. 

На стоковите пазари петролът отчита леко отстъпление тази сутрин след повишенията от последните няколко дни. 

Фючърсите на американския лек суров петрол отчитат спад от 0.5% до малко над 80 долара за барел, а тези на сорта брент се търгуват на 86.43 долара за барел, или с около 0.6% по-ниско спрямо вчера вечерта. 

Китайските градове Гуанджоу и Чунцин обявиха облекчаване на ограниченията срещу разпространението на COVID-19 в сряда. Това стана ден, след като демонстранти в южната част на Гуанджоу влязоха в сблъсъци с полицията на фона на поредица от протести срещу противоепидемичните мерки.

Въпреки че новите огнища в Китай могат да натежат върху активността в близко бъдеще, Международният валутен фонд заяви, че има възможност за безопасно повторно калибриране на политиките за COVID-19, което може да позволи икономическият растеж да се ускори през 2023 г.

Въпреки това бизнес активността в Китай се сви още повече през ноември, според данните, публикувани в сряда, което поражда страхове у инвеститорите за икономическата ситуация през следващата година.