Главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн заяви в интервю за финансовата новинарска агенция Market News, че не очаква повишението на лихвените проценти, което ще се случи през декември, да е последното, съобщава Клуб Z, цитирайки БНР. 

Лейн отбеляза, че ЕЦБ очаква да продължи да повишава лихвите, но допълва, че оценката на текущата ситуация показва, че "една платформа за обмисляне на ново много голямо увеличение със 75 базисни пункта вече не съществува“.

Цената на петрола - рекордно ниска за последните 2 месеца

Той все пак призна, че цените на енергията "вероятно ще останат по-високи от очакваното", тъй като "рисковете за доставките на природен газ ще останат в сила и през следващата година".

Говорейки за възможността от рецесия в еврозоната, Лейн каза, че вярва, че ако все пак има рецесия, тя ще бъде "лека и кратка", но не изключи вариант да бъде "по-голяма и по-продължителна".

ЕЦБ се притесни за финансовата система на Европа

В момента липсва импулс за трето поредно увеличение от 75 базисни пункта на заседанието на ЕЦБ на 15 декември, според източници, запознати с лихвената политика на централната банка. 

ЕЦБ вече повиши лихвения процент по депозитите с общо 200 базисни пункта от юли насам, като в същото време еврозоната вероятно започна да навлиза в рецесия, докато инфлацията вероятно е близо до своя пик.

Китай не променя нищо

Междувременно Китай запази основните си лихви по заемите непроменени за трети пореден месец, тъй като отслабващият юан пречи на способността на централната банка да поддържа макар и по-бавния икономически растеж, съобщи ДПА, цитирана от БТА. 

Китайската народна банка остави основната си лихва по едногодишните заеми непроменена - на ниво от 3.65 на сто, докато лихвата по петгодишните заеми, приемана като еталон за ипотечните лихви, остава на равнище от 4.3 на сто.

По-рано банката беше намалила лихвата по петгодишните заеми с по 15 базисни пункта (0.15 на сто) на заседанията си през август и май, както и с 5 базисни пункта (0.05 на сто) през януари.

Основната лихва по заеми, изчислена и публикувана от Националния междубанков център за финансиране въз основа на най-добрите лихвени проценти по кредити, предлагани от котиращи банки, която е в сила от време на време.

Основната лихва по заемите се фиксира месечно въз основа на данни за нивата на лихвените проценти, подадени от 18 банки, въпреки че властите в Пекин имат влияние върху определянето им. Основната лихва по заемите замени традиционния референтен лихвен процент на китайската централната банка през август 2019 година.

Новият джип "Москвич" се оказа китайски

Тъй като инструментът за средносрочно кредитиране, който се приема като насока за Основната лихва по заемите, беше запазен на 2,75 на сто по време на заседанието по парична политика на 15 ноември, пазарите очакваха централната банка да запази лихвените нива непроменени.

Миналата седмица тя инжектира 850 милиарда юана (116 милиарда долара) в икономиката чрез едногодишен Общински ликвиден механизъм (Municipal Liquidity Facility - MLF). Китайската централна банка проведе седемдневни обратни репо операции на стойност 3 милиарда юана в понеделник, 14 ноември, за да подобри ликвидността. Лихвеният процент по обратното репо операции беше 2 на сто.

По-рано през месеца официални данни показаха, че банковото кредитиране в страната е намаляло рязко, до 615.2 милиарда юана през октомври, в сравнение с 2.47 трилиона юана през септември на фона на спада на пазара на имоти и по-слабата икономическа активност.

През третото тримесечие икономиката се разшири с по-бързи темпове от 3.9 на сто след облекчаването на някои пандемични ограничения. Темпът на растеж обаче остана под годишната цел на Пекин от "около 5.5 на сто". 

Очаква се икономическият растеж да отслабне през четвъртото тримесечие, тъй като нарастващият брой на заразените с коронавирус, както и стриктната китайска политика за "Нулев COVID", натежаха върху промишлената активност.