Инфлацията през 2022 г. достигна най-високите си равнища от десетилетия насам и потребителите все по-често обръщат внимание на това как се променят цените на стоките в магазините. 

Продуктите, които се продават на промоция, често са предпочитан избор, тъй като дават възможност за спестяване на средства от семейния бюджет, но дори и без специалните оферти, много хора забелязват, че едни и същи стоки се продават на различни цени в отделните търговски вериги. 

И това е напълно нормално, тъй като ценообразуването на един продукт зависи от много фактори, сред които са цената на едро, която се плаща на производителя, разходите за доставка и складиране, разходите за поддръжката на търговския обект, за заплатите на неговите служители и т.н.

Всички тези фактори са различни за всеки магазин и за всяка верига, откъдето идват и въпросните разлики. 

Конкуренцията между търговците обаче е механизмът, който, в крайна сметка, играе ролята на "спирачка" за цените, дори и в настоящите условия на по-висока инфлация.

"Повишаването на разходите за производство и дистрибуция през 2022 г. изправя пред сериозно предизвикателство както производителите, така и търговците. В тази ситуация наш основен приоритет е да водим постоянни разговори с нашите партньори, изяснявайки причините, които налагат всяко едно ценово повишение, докато не сме напълно сигурни, че то е оправдано.

Също така, оптимизираме разходите по веригата на доставки с цел да сведем до минимум ефекта върху крайната продажна цена. Следим активно пазара и успяваме да предоставяме винаги атрактивни цени", коментират за Darik Business Review от BILLA България.

По отношение на разликата в цените на идентични стоки и продукти, търговците обръщат внимание на това, че за определени артикули може да има обявена промоция в дадена верига, докато след няколко дни същите да са на промоционални цени в друга.

Оттам се създава и впечатление за по-голямо разминаване в цените. 

"На седмична база ние следим цените на над 2000 артикула в търговската мрежа. Когато става въпрос за свежи продукти, като месо, плодове и зеленчуци, печива и др., е важно да се вземе предвид произходът, сортът, калибърът и други характеристики.

В противен случай потребителят би могъл да се подведе, че продуктите са идентични, макар те, всъщност, да се различават сериозно. Девиациите в цените на брандирани продукти са минимални и се определят на пазарен принцип", казват от BILLA България.

Важно уточнение е, че веригата на доставки за ритейлърите се простира далеч отвъд границите на България, тъй като страната ни е част от европейския пазар.

Ето защо всяко увеличение на цените на суровини, продукти или услуги в Европа рефлектира директно и върху ценовите равнища у нас. 

Тази година силен негативен ефект върху веригата за доставки в Европа оказа и ниското ниво на река Дунав. Спирането на превозите по нея пренасочи трафика към двата единствени моста между България и Румъния, което доведе до огромни задръствания и опашки и съответно до затруднения в доставките за големите търговски вериги, по данни на Сдружението за модерна търговия. 

Търговските вериги разчитат на внос не само на суровини, но и на продукти, които не могат да се произведат локално или предлаганото им е ограничено. 

"Инфлацията влияе негативно на икономиката, намалява покупателната способност и подхранва усещането за нестабилност в обществото. Въпреки че увеличението на цените на стоките и електроенергията са фактори, върху които не можем да влияем, както ние, така и доставчиците, се стараем да даваме най-доброто от себе си, за да поддържаме възможно най-ниска цената за крайния потребител.

С тази цел оптимизираме вътрешните си ресурси, разходите за транспорт и заедно с производителите търсим начини да набавяме по-голяма част от суровините на местно ниво", посочват от BILLA България. 

Един от полезните съвети за хората, които искат да оптимизират разходите си, е да пазаруват "по списък" и да избягват импулсивните покупки. 

Регулярното сравняване на цените в магазините също е добра практика, като в днешно време дори не е нужно обикалянето на всички тръговски обекти в квартала, тъй като големите вериги предоставят подробна информация в своите електронни брошури.

Много от тях прилагат и схеми за стимулиране на редовните си клиенти, така че в дългосрочен план това също може да е инструмент за оптимизация на разходите.