На пръв поглед европейската обиколка на Дженифър Лопес и Бен Афлек за медения им месец изглеждаше доста романтична.

Ако обаче човек се вгледа по-внимателно в папарашките снимки, бързо ще забележи една ясно очертаваща се тема – до двамата винаги има по един или двама охранители.

От улиците на Милано до бреговете на езерото Комо, те навсякъде са придружавани от един и същи мъж. Когато двойката пристига в Париж, антуражът им също е с тях.

Джей Ло обича да има охранители, като един от тях дори я придружава във фитнеса. Смята се, че Афлек не е толкова ентусиазиран, но въпреки това охранителите бяха с тях на медения им месец. 

Те не са единствени. През последните няколко години се отчита увеличение на частните охранителни компании, които предлагат услуги, свързани с личната охрана.

Ако се вгледате по-внимателно във всяка снимка на знаменитост, несъмнено ще забележите фигура, която се намира близо до звездата - от Дженифър Лурънс до децата на Дейвид и Виктория Бекъм. Херцогът и херцогинята на Съсекс също не се разделят със своите охранители.

Придружителят на крал Чарлз - майор Джони Томпсън, който е сензация в TikTok, преди това е бил бодигард на кралица Елизабет Втора.

Император Август пък създава Преторианската гвардия (първият известен случай в историята, в който хора използват охранители), за да предпазва себе си и семейството си от покушение, отвличане, обир и разбира се - от простолюдието.

Векове по-късно индустрията на частната охрана процъфтява

“Индустрията се разви много,” казва пред FT британски шпионин, пожелал анонимност. “Преди 20 години беше необичайно охрана да се забелязва толкова очевидно; думата имаше едно допълнително значение на наемник. Сега това е една професионална и широко разпространена индустрия.”

По негови оценки бизнесът с охраната е нараснал най-малко с 500% през последните две десетилетия, а частната охрана е толкова обичайна, че охранителите дори придружават държавни служители при посещения в опасни държави.

“Това е така, за да не се налага полицията да го прави. Те имат по-спешни неща от това да охраняват дипломати.” Други клиенти, като служители на петролни компании, които работят в опасни региони и военни кореспонденти, също използват охранители.

“Зная, че някои членове на пресата го намират за дразнещо отначало, но скоро след това свикват с това да остават живи”, казва източникът на FT.

Военният ветеран Тим Спайсър основава частната военна компания Sandline International през 1994 г. През 2002 г. той създава компанията за частна охрана Aegis Defence Services (използвана от правителството на САЩ в Ирак и Афганистан).

“Иска ми се да ви кажа, че повечето от тези охранители са само за демонстрация на обществен статус, но това не е така: заплахата е реална.” 

Развитието на индустрията отчасти се дължи на множеството класации на богати хора, публикувани в медиите. “Тези класации са нещо като база данни или списъци за пазаруване за престъпниците,” казва Спайсър. Социалните медии също така неизбежно са направи клиентите по-уязвими.

“Знаменитостите разкриват прекалено много от личния си живот, а след това решават, че имат нужда от охрана. Ако обаче спазваш определени процедури, като например да ограничаваш до минимум онлайн присъствието си, всъщност, нямаш нужда от бодигард.” 

Разходите за опитни охранители възлизат на около 800 паунда (959 долара) на ден, или 80 000 паунда (95 945 долара) на година. Онези, които искат да разполагат с охрана на дома, при която най-малко двама служители са в дома през нощта, плащат между 150 000 (179 000 долара) и 500 000 паунда (599 000 долара).

Това е по-скоро базова цена. Ако искате наблюдение с дрон или видео мапинг на имота, сметката лесно може да достигне 1 млн. паунда (1.19 млн. долара) годишно. 

След като бъдат наети, охранителите изпълняват най-различни задължения. “Те трябва да претърсват, охраняват и шофират,” казва Спайсър. “Те трябва да проверяват помещенията преди клиента и да проучват всеки служител, с когото влязат в контакт.”

Освен това те трябва да бъдат обучени в техники за шофиране с цел оттегляне. Ако охранителят не е въоръжен, в САЩ може да носи лютив спрей, палка и пистолет Taser, тъй като това е законно в повечето щати, но не и във Великобритания, например. 

Ще поеме ли охраната куршум вместо вас?

Да, винаги се предполага, че работата на охранителя е да защитава клиента със собственото си тяло. “Не може да се наричате бодигард, ако не охранявате някого със собственото си тяло,” казва Уил Гедес, основател на International Corporate Protection (ICP), която набира служители с различен профил - от бивши членове на специалните сили, елитни военни части и специалисти по охрана на кралски особи до квалифицирани цивилни. 

Екипът на Гедес оценява нивото на заплаха за своите клиенти във основата на информацията, която те им предоставят, както и къде живеят, какво представлява семейството им и т.н. Наличието само на един охранител означава, че нивото на заплаха е ниско.

“Ако видите само един бодигард, въпросният клиент го прави основно за шоуто", казва Спайсър. Новата тенденция в музикалния бизнес е да се наемат приятели или охранители на заведения като професионална охрана. Едри и плашещи типове, които обаче почти не са обучени за професията.

Формация от двама охранители е подходяща за влизане или напускането на сграда или автомобил; тримата охранители са подходящи за пренаселени места.

Най-голяма безопасност предоставят формациите с петима или шестима охранители. Това означава, че охраната никога не е на повече от между един и три метра от клиента. Този тип охрана се предоставя на монарси и президенти. 

Не всичко обаче опира до формациите от охранители. Бодигардът също така се е превърнал в трофей на високомерието и самохвалството. “Богатите хора ги наемат, за да вършат мръсната работа вместо тях,” казва източник на изданието.

“Дъщерята на милиардер, когото охранявахме, използваше екипа на своя баща, за да гони приятели от семейната суперяхта, когато й доскучае с тях.” 

От изданието са разговаряли с жена, която заради работата на съпруга си сега живее денонощно с охрана. “Това е за наше добро, нямаме избор,” казва тя. “Децата ни се страхуваха отначало, но се изненадах как след няколко месеца всичко вече ни се струваше много нормално.”

Семейството постоянно има осем охранители със себе си, с изключение на времето у дома, като други четирима са разположени пред него. 

Охранителите на звездите обикновено са за отвличане на внимание. “Тези, които биват снимани да стоят до знаменитост, изглеждайки добре, обикновено не са охранители или поне не добре обучени такива,” казва Гедес.

Той се стреми винаги да комбинира клиентите си с охранители, които имат сходни физически черти с тях, така че да не изпъкват. Той винаги цитира любимата си реплика от филма „Бодигард“, в която Уитни Хюстън казва при запознанството си с героя на Кевин Костнър, че не изглежда като бодигард, а той отговаря, че това е неговото прикритие.

Когато звездите разберат разликата между истинските охранители и типовете за показност, някои от тях ще наемат само бивши служители на тайните служби. Негов клиент казва, че това е като да преминеш от Ford Fiesta на Porsche 911.

И макар това да е основно мъжка професия, все повече жени също я упражняват. Охранител от 12 г. на принцесата на Уелс Катрин е сержант Ема Пробърт от Скотланд ярд, която владее бойни изкуства и винаги носи пистолет глок Glock и Taser, когато я придружава. Наскоро тя получи и орден от Уилям, принца на Уелс. 

Напоследък има и нараснало търсене за охранителни кучета, според Спайсър. "Всъщност, обикновено куче, което лае силно, също би свършило добра работа“, казва той.