Въпреки че суперяхтите вече са в списъка с най-скъпите луксозни придобивки, цените им все още са изумително високи.

През последните десетилетия разполагащите с неограничени средства се заселиха в тези плаващи дворци, определяйки ги като идеални за демонстриране на просперитет.

Ето защо световната индустрия за производство на суперяхти преминава през златна ера, пише Architectural Digest.

Свръхбогатите смятат суперяхтите си за играчки и непрекъснато се опитват да надминат себеподобните си с техния мащаб, дизайн, удобства, материали и чиста разточителност.

Какво ви е необходимо, за да притежавате една от най-скъпите съществуващи суперяхти? И колко, всъщност, струват тези разкошни плавателни съдове?

Както при много неща, свързани с богаташи, подробностите са обвити в тайна, за да се защити не само поверителността, но и активите от данъчно облагане или изземване.

Вижте все пак какво знаем за петте най-скъпи суперяхти в света, които в момента са на вода.

5. Dubai (400 милиона долара)

Смята се, че тази 160-метрова яхта е собственост на министър-председателя на Обединените арабски емирства и емир на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

Въпреки че първоначално е планирана за друг владетел от Близкия изток - принц Джефри Болкиа от Бруней, той внезапно анулира договора през 2001 г.

С екстериори, проектирани от Андрю Уинч и интериори от Platinum Yachts, този построен в Германия кораб от Blohm + Voss разполага с няколко джакузита, басейн, инкрустиран с ръчно изработени мозаечни плочки и достатъчно голям, за да побере 115 души, дискотека, игрища за скуош, киносалон, трапезария за 90 гости, хеликоптерна площадка и подводница.

4. Topaz (527 милиона долара)

Наподобяващ стелт бомбардировач, този 148-метров кораб е собственост на руския олигарх Андрей Мелниченко.

С екстериор от Tim Heywood Design Ltd. и интериорен дизайн от Terence Disdale Design, тази построена в Германия от Lürssen Yacht лодка разполага с огромна основна спалня от 232 квадратни метра, шест апартамента за гости (с подвижни стени, така че да могат да се трансформират в четири големи каюти), хангар за хеликоптерии моторни лодки и три плувни басейна, включително един със стъклено дъно, висящо заплашително над дискотека.

3. Azzam (600 милиона долара)

Този 180-метров кораб в момента се смята за най-голямата частна яхта в света и една от най-бързите, развиваща максимална скорост от 56 км в час.

За да се постигне този огромен мащаб и скорост, са необходими чифт газови турбини и два мощни дизелови двигателя. Тя е собственост на член на кралското семейство на ОАЕ - шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян.

С екстериори от Nauta Yacht и интериори от френския декоратор Cristophe Leoni, тази яхта също е построена от Lürssen в Германия. Плавателният съд се отличава със своите фурнировани мебели от началото на 19-ти век в имперски стил, както и с най-съвременни системи за сигурност.

2. Eclipse (1.5 милиарда долара)

Освен че е втората най-скъпа, тази 162-метрова яхта е втората по големина частна яхта в света.

Корабът, собственост на руския милиардер Роман Абрамович, се смята, че се намира в Турция и е в риск от конфискация като част от санкциите на Обединеното кралство срещу Русия.

Проектиран от Terry Disdale и построен от Blohm + Voss, той разполага с две дузини кабини за гости, два плувни басейна, две хеликоптерни площадки и множество горещи вани.

От съображения за поверителност и сигурност, разполага със система за откриване на ракети, бронирани прозорци в основната спалня и щит против папараци и когато всичко това се провали - мини-подводница, която може да отведе няколко ВИП персони дълбоко под повърхността на океана.

1. History Supreme (4.8 милиарда долара)

History Supreme, всъщност, никога не е виждана в голямо пристанище и слуховете предполагат, че яхтата може да не е истинска, а просто рекламен трик.

Съобщава се, че е собственост на най-богатия човек в Малайзия Робърт Куок и е проектирана от британеца Стюарт Хюз, като е дълга само 30 метра.

Твърди се, че високата й цена се дължи на пищните покрития, интериони решения и предмети, включително статуя, изработена от истински кости на Тиранозавър рекс; бутилка алкохол с вграден 18.5-каратов диамант; основна спалня със стена, направена от метеорит и друга с 24-каратов златен панорамен стенен аквариум Aquavista.