Шефовете във Формула 1 отмениха Гран При на Китай за четвърта последователна година, обяснявайки решението си с продължаващите проблеми в страната, свързани с пандемията от коронавирус, съобщава dSport.

„Формула 1 потвърждава, че след диалог с промоутъра и местните власти Гран При на Китай 2023 няма да се проведе поради продължаващите трудности предвид COVID-19 ситуацията. Формула 1 разглежда алтернативни опции за заместник на слота в календара за догодина и ще даде нова информация по темата в кратък срок“, се казва в изявлението на сайта на организаторите.

Авиокомпания се подигра с Белгия и Германия

За последен път състезанието в Шанхай се проведе през 2019 година. Решението идва в момент, в който някои градове в Китай допълнително намаляват ограниченията, разхлабват тестването и карантинните правила на фона на протестите в страната, които призовават за край на локдауните и по-голяма политическа свобода.

Гневът към политиката на Китай срещу COVID-19, включваща масови локдауни, постоянно тестване и карантини дори за хора, които не са заразени, предизвика протести в големи градове, включително столицата Пекин, Шанхай и Гуанджоу.