На днешната дата през 1901 г. е роден Уолтър Елиас Дисни, или Уолт Дисни - американски продуцент на игрални филми, телевизионни продукции и шоумен. Дисни е известен и като пионер на анимираните филми и създател на популярни анимирани герои, като Мики Маус и Доналд Дък. 

Той също така проектира и построява Disneyland - огромен увеселителен парк край Лос Анджелис през 1955 г., а преди смъртта си започва строителството на втори подобен парк, на име Walt Disney World, близо до Орландо, Флорида. 

The Disney Company, която той основава, се превръща в един от най-големите конгломерати в развлекателната индустрия.

Ето няколко интересни факта за него: 

Уолт Дисни не завършва училище - на 16 години прекъсва образованието си и се присъединява към Червения кръст с желанието да се включи в Първата световна война.

Той е изпратен във Франция през 1918 г., малко след подписването на примирието, което слага край на боевете. Въпреки това, помага като шофьор на на служители на Червения кръст и изпълнява други задачи, преди да се уволни през 1919 г.

Пред 1923 г. Уолт Дисни се присъединява към брат си Рой в Лос Анджелис, за да гони кариера като аниматор. Рой продава прахосмукачки от врата на врата и насърчава брат си да прави същото.

Уолт Дисни обмисля предложението, но преди да се захване с тази работа, получава обаждане от компания в Ню Йорк, която иска да прави кратки филмчета за нея. 

Мики Маус не е първото голямо творение на Уолт Дисни. През 1927 г. Universal моли Дисни и неговия основен аниматор да създадат анимационен герой за тях. Така се ражда Осуалд Щастливият заек, който се оказва голям хит.

С този успех през 1928 г. Дисни отива в Ню Йорк, за да предоговори договора си с продуцента Чарлз Минц. 

Дисни не е човекът, нарисувал Мики Маус. След 1928 г. той вече не рисува и се занимава основно със създаване на сюжети. За рисуването разчита на основния си аниматор Уб Айуъркс и други творци.

Уолт Дисни обаче е озвучавал Мики Маус. В периода 1928 – 1947 той буквално е човекът зад анимационния герой. 

Уолт Дисни е имал таен апартамент в Disneyland. Той все още е там и се намира над пожарната служба. Частният апартамент на Дисни не е отворен за гостите на парка, но VIP посетители периодично получават правото да го разгледат.

Мебелите са почти същите от времето, когато Дисни е прекарвал време там, в това число и лампата на прозореца, която се вижда отвън. Тя не се гаси, за да символизира, че Уолт Дисни е винаги в парка.