Ако политическата ситуация се стабилизира, технически сме готови да финализираме процеса за присъединяване на страната в еврозоната в сроковете, в които това трябва да стане – от 1 януари 2024 г.

Това каза управителят на БНБ Димитър Радев пред журналисти, цитиран от Клуб Z.

"Закъсняхме значително в резултат на политическата ситуация. Това, от което имаме нужда сега, е работещо правителство и работещ парламент, защото трябва да се приемат огромен брой законови поправки и нови закони", посочи Радев, цитиран от БТА.

Управителят на БНБ коментира още, че засега страната ни не изпълнява единствено критерия за инфлацията. Той добави, че картината не е еднозначна и припомни, че за първи път от 20 месеца насам трендът на инфлацията се обърна през октомври.

Радев посочи, че критерият инфлация се измерва към края на април 2023 г. и каза, че въпросът се следи внимателно от институциите у нас.

НС каза на БНБ и правителството да се забързат за еврозоната

Разхлабването на фискалната политика, увеличаването на дълга ще попречи да се вземат мерки, които да овладеят инфлацията, каза още Димитър Радев. Ако искаме да овладеем инфлацията, една от политиките, които трябва да правим, е да дисциплинираме бюджета, каза той и посочи, че това не се вижда в момента.

Димитър Радев каза, че страховете в хората от членство в еврозоната са поради липсата на информация и добави, че това ще се компенсира със стартирането на комуникационната стратегия за информация и публичност за присъединяването на България към еврозоната.