Microsoft Corp. е най-добре управляваната компания в САЩ, според тазгодишното издание на ежегодната класация на Drucker Institute, която беше публикувана от WSJ. 

Технологичният гигант запазва челната си позиция в трета поредна година.

От Drucker Institute класират компаниите въз основа на представянето им в пет ключови области – удовлетвореност на клиентите, ангажираност и развитие на служителите, иновации, социална отговорност и финансова сила.

За изтотвянето на класацията се използват общо 34 вида данни, предоставени от 14 източника. Ако за някоя от петте сфери има по по-малко от два вида данни, съответната компания отпада от класацията.

При изчисляването на крайния резултат нито една от петте сфери не е считана за по-важна от останалите четири. 

Четири от 10-те компании с най-добро управление през 2022 г. са представители на технологичния сектор, докато останалите са от категории като бизнес/потребителски услуги, автомобилна индустрия, потребителски стоки, здравеопазване и финансови услуги.

Второто място в тазгодишната класация е за Apple, която се придвижва с една позиция нагоре, в сравнение с 2021 г. 

Челната тройка се оформя от IBM, която през миналата година е заемала четвъртото място. 

Сериозен напредък за последната година отчитат General Motors Co (4) и Whirpool Corp (5), които в миналогодишната класация са заемали 16-о и 39-о място, респективно. 

Най-голям скок в челото на класацията отчита Mastercard Inc, която за година се придвижва от 61-вото до 10-тото място в подреждането. 

Най-големият губещ пък е Amazon Inc, която отстъпва до осмата позиция, след като през 2021 г. е била на второ място. 

Останалите места в челната десетка се попълват от Nvidia Corp (6), Intel Corp (7) I Johnson & Johnson (9).