Компаниите от технологичната индустрия на Европа са изгубили общо над 400 млрд. долара от стойността си, според най-новия доклад на компанията за рисков капитал Atomico.

Общата стойност на всички публични и непублични технологични компании в Европа се е понижила до 2.7 трлн. долара, след като достига пик от 3.1 трлн. долара в края на 2021 г., посочват от Atomico в годишния си доклад за състоянието на европейския технологичен сектор.

Данните сочат, че изминалата година е била трудна за технологичния сектор. Цените на акциите на някога оценявани технологични компании бяха подложени на натиск от страна на глобални фактори, в това число руската инвазия в Украйна и затягането на паричната политика.

Федералният резерв и други централни банки повишават лихвите и изтеглят стимулите от пандемията, за да се борят с високата инфлация. Това е накарало инвеститорите да преосмислят своите позиции в губещи технологични компании, чиято пазарна оценка обикновено се основава на очакванията за бъдещите парични потоци.

В Европа някои компании отчитат рязък спад в пазарните си стойности. Пазарната капитализация на шведската Klarna се понижи с 85% - от 45.6 млрд. до 6.7 млрд. долара. Акциите на стрийминг компанията Spotify поевтиняват с над 60% в последната година.

Като цяло финансирането с рискови капитали на европейски стартъпи се очаква да падне до 85 млрд. долара тази година, според доклада на Atomico, който се базира на количествени данни и проучване от 41 държави.

Това би представлявало спад от 18%, в сравнение с набраните над 100 млрд. долара от европейските стартъпи през 2021 г.

Въпреки понижението, това е втората най-голяма сума, инвестирана в европейската технологична екосистема до днес, посочват от Atomico. Инвестициите в европейския технологичен сектор счупиха рекордите през миналата година, след като участието на щатски инвеститори скочи до нови върхове.

През настоящата година се стига до обръщане на тази тенденция, като чуждите инвеститори до голяма степен отстъпват. Броят на активните щатски инвеститори в “мега рундове” от 100 млн. долара или повече се е понижил с 22%, в сравнение с предходната година.

Забавянето започва през втората половина на годината

През първата половина на 2022 г. европейският технологичен сектор е бил под пара, като инвестиционните нива са с 4% над тези от същия период на 2021 г., казват от Atomico.

Инвестициите обаче започват да се забавят от юли, като тази тенденция се ускорява през август и септември. От тогава нивото на месечните инвестиции е средно 3 - 5 млрд. долара, в тон с тези от 2018 г.

Темпът на създаване на еднорози също се забавя, като броят на новите компании с пазарна оценка от над 1 млрд. долара пада до 31 през 2022 г., в сравнение със 105 през миналата година.

Междувременнно, публичните листвания на практика са се изпарили. През 2022 г. в световен мащаб е имало само три технологични IPO-та с пазарна оценка от 1 млрд. долара или повече, като две от тях са били в Европа. През 2021 г. е имало 86 такива IPO-та.

Европейският технологичен сектор също така не успява да избегне вълната от съкращения. Компаниите със седалище в Европа са освободили над 14 000 служители тази година, което съставлява 7% от съкращенията в световен мащаб, според доклада.

Въпреки това, за някои инвеститорите не всичко е толкова песимистично. Пер Роман, партньор в GP Bullhound, казва, че е оптимистично настроен по отношение на потенциала на определени технологии, като изкуствения интелект, киберсигурността и екологичните технологии.

Според Сара Гемури от Аtomico, има причини за оптимизъм. Една от тях е ръстът на технологичната индустрия в Украйна. Въпреки нападението на Русия, бизнес активността се е завърнала на нивата отпреди войната за 85% от украинските IT компании, сочат данни на Lviv IT cluster. От началото на войната 77% от ICT компаниите в Украйна са привлекли нови клиенти.

И въпреки че пазарната картина е по-мрачна тази година, инвестициите са осем пъти по-големи, в сравнение с 2015 г.

“Като цяло на нещата трябва да се гледа с много по-голям хоризонт,” казва Гемури пред CNBC. “Данните все още са доста впечатляващи на много нива. Ние сме наистина въодушевени относно бъдещето и възможностите пред нас, които продължават да бъдат огромни.”