Главният изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао заяви, че ситуацията на криптоборсата „се е стабилизирала”, в опит да разсее страховете на инвеститорите, след като компанията беше принудена да спре временно тегленията на една от т. нар. стабилни валути.

Жао заяви, че от борсата са изтеглени средства на стойност около 1.14 млрд. долара във вторник, но написа в Twitter, че това “не е най-голямото теглене на средства от борсата и дори не е в топ 5.” Според Жао, депозитите се завръщат в Binance.

Неговият коментар идва, след като Binance временно спря тегленията на стабилната валута USDC във вторник. Жао заяви, че Binance отчита ръст в тегленията на USDC.

Спирането на тегленията се дължи на факта, че някои валутни суапове е трябвало да бъдат насочени през неназована банка в Ню Йорк, която не била отворена, според Жао. Binance възобнови тегленията в рамките на около осем часа.

Този ход обаче притесни инвеститорите, особено след фалита на крипто борсата FTX и последвалия арест на нейния основател Сам Банкман-Фрийд.

Компанията за блокчейн анализи Nansen обяви във вторник, че нетните тегления на средства от Binance възлизат на над 3 млрд. долара за последните седем дни. Според главния изпълнителен директор на Nansen, Алекс Сваневик, обаче ситуацията е различна от тази с FTX, при която е имало “многомилиарди тегления.”

Сваневик отбелязва, че Binance разполага с активи за около 60 млрд. долара, като тегленията представляват малка част от тях.

Жао, от своя страна, се е опитал да предаде усещане за сила и в самата борса Binance.

“Очакваме следващите няколко месеца да бъдат трудни, но ще се справим с този предизвикателен период и ще излезем по-силни от това,” пише Жао в съобщение до служителите, с което са се запознали от Bloomberg.

Инвеститори призоваха за по-голяма прозрачност около дейността на Binance. Миналия месец компанията предостави доказателства за своите резерви, според които разполага с достатъчно активи, за да покрие депозитите на потребителите.

Според някои критици обаче, това не гарантира в достатъчна степен обезпеченията на Binance.