В една турболентна година за капиталовите пазари по света, на фона на затягане на монетарната политика от централните банки, войната в Украйна и страховете от предстоящата рецесия, книжата на една индонезийска компания се представят повече от добре.

Акциите на PT Adaro Minerals Indonesia повишават пазарната си капитализация с 1595% след листването си на борсата в Джакарта в началото на 2022 г.

Минната компания е най-добре представящото се дружество сред 2 803-те компании от Bloomberg World Index. Ръстът им е близо двойно по-голям от този на акциите на Turkish Airlines, заемащи втората позиция в подреждането.

Adaro дебютира на борсата в Джакарта на 3 януари, като само за три месеца книжата поскъпнаха от 100 рупии до 2 990 рупии, преди да започне понижение по позицията.

Вчера те затвориха на ниво от 1 695 рупии, като  пазарната оценка на компанията достигна 4.5 млрд. долара.

Стойността на акциите на Adaro е тясно свързана с цените на въглищата, но според анализаторите, печалбите на компанията ще растат заради диверсификацията в производството на алуминий и батерии за електрически автомобили.

За първите девет месеца на 2022 г. печалбата на Adaro отчита ръст от 482%. Според петима анализатори, книжата й имат възможност да поскъпнат с нови 42% в следващите 12 месеца.

Днес акциите на компанията се търгуват при съотношение P/B (price-to book) от 9.4, което е близо до най-ниската стойност след листването.